Мярката срещу дефицити в Здравната каса вероятно ще отпадне от 1 април догодина

Лимитите за плащането на болниците отпадат от догодина. Това става ясно от проектобюджета на НЗОК за 2016 г. Въпреки това ако разходите на Здравната каса прехвърлят предвидения бюджет, отново ще се стигне до ограничения.

В проектобюджета е заложено "отпадането на забраната за договаряне на максимален брой извършвани дейности и ограничения в обема и разпределение на квоти за изпълнителите", пише "Сега". 

От касата поясниха, че лимити няма да има - всяка болница ще отчита дейността, която е извършила, а касата ще ѝ я плаща. Вероятно това ще е факт от 1 април, тъй като в закона пише, че правилата от тази година остават в сила до тази дата.

Практиката да се налагат лимити на болниците, над които да не се изплащат средства на болниците е от години. Това цели да не се стига до огромни дефицити на Здравната каса, която дори и сега надхвърля бюджета си

Също така от години болниците отчитат т.нар. надлимитна дейност, която по един или друг начин им се разплаща. За пръв път тази година ограниченията бяха обявени за твърди, при това в размер на 85% от изплатените пари през 2014 г., когато НЗОК стигна до две актуализации на бюджета.

Ако пак се стигне до дефицити

Все пак ако отново се тръгне към преразходи, ограниченията могат да се върнат, обясняват от касата. Освен това НЗОК разполага и с друга възможност - да намалява цените на клиничните пътеки, ако има опасност от дефицит. При това касата ще може да взема това решение еднолично, което вече предизвика недоволството на лекарския съюз.

И тази година имаше опция за намаление на цени, но от касата все пак не прибегнаха до нея. Бюджетът за 2015 г. върви към 64 млн. лв. дефицит по последни данни.

Законът предвижда и "въвеждане на механизми за прилагане на внезапен контрол на изпълнителите в момента на предоставяне на помощта на здравноосигурените лица". От касата от дълго време настояват да имат право да санкционират болница в момента на установяването на нарушението. 

Виж още: Три категории заболявания се покриват напълно от НЗО

Сега дори и контрольорът да установи нередности - например, че пациентът липсва или че не се правят изисквани от касата манипулации, той не може да глоби болницата на място. Това може да стане чак в края на месеца при отчитането на въпросния пациент, когато обикновено документално пропуските са отстранени или просто пътеката не се отчита. Сега вече одиторът ще може да наложи санкция на момента.

Източник: в. "Сега"