Пазарът на имоти в столицата е отбелязал ръст от 30% за 2015 г.

Собствениците на имоти в София трябва да се радват на една добра година. През 2015 г. жилищата в столицата са донесли на собствениците си средна доходност от отдаването им под наем от около 5,4%. Сравнено с влоговете в банка, които дават доходност от 1,25% годишно, това е над 4 пъти повече, пише в. "Сега".

Имотният пазар в столицата се възстановява с бързи темпове и през 2015 г. отбелязва 30% ръст на сделките спрямо година по-рано.

Една от причините за оживлението на имотния пазар са именно символичните лихви по депозитите в последната година. Това изкара на пазара не само купувачите на имоти, които имат нужда от нов дом, но и инвеститори, които търсят по-висока доходност в сравнение с депозитите. Според данните на брокерите в момента около 15-20% от купувачите придобиват имоти с цел инвестиция.

В последните месеци в столицата има засилено търсене на апартаменти от купувачи, които искат да ги отдават под наем, сочи публикуван вчера анализ на агенция "Бългериън пропъртис". Месечните наемни цени на двустайните жилища в София варират между 300 и 550 евро. 

Виж още: Възходът на новото строителство​

При тристайните наемите са между 400 и 800 евро на месец, а многостайните апартаменти се предлагат от 900 евро на месец. Най-голяма доходност носят жилищата в южните квартали, като "Витоша", различни части на "Младост", "Манастирски ливади", а също и в престижните квартали в полите на Витоша. При отдаване на такъв имот собственикът обикновено печели над 6%. 

Нива на доходност от над 5% могат да се постигнат в "Лозенец" и кварталите "Хиподрума", "Бели брези" и "Медицинска академия". Към тях има висок интерес заради близостта с голям брой офис сгради по бул. "България". Имотите в кв. "Стрелбище" също постигат висока доходност заради близостта си до Южния парк. 

Най-висока доходност обаче би постигнала инвестицията в ново строителство - между 6 и 6,5% в зависимост от типа апартамент и района.

Вжи още: Бум на сделките с имоти в малките градове

Източник: в. "Сега"