Сенатът прие отпадането на наредбата на Барак Обама, поставяща ограничения върху продажбата на оръжия

Хората с психични заболявания в САЩ с на крачка от това отново да могат да си купуват огнестрелно оръжие, след като Сенатът в САЩ прие отпадането на наредба от времето на Барак Обама за ограничаване на продажбата на оръжие за хора с ментални проблеми.

Наредбата на правителството на Обама изискваше администрацията за социално осигуряване да изпраща имената на поставените под запрещение лица с умствени проблеми, получаващи социални помощи.

Предстои президентът Доналд Тръмп да одобри отхвърлянето на мярката. Според анализаторите се очаква Тръмп бързо да приеме решението на Сената, тъй като той самият подкрепя правото на американците да носят оръжие, а освен това иска да се дистанцира възможно най-много от постигнатото от Барак Обама, дори това да означава даване на оръжия на психично болни хора. 

Наредбата на Обама ограничи достъпа на 75 хил. души с психични отклонения до огнестрелни оръжия. Тогава той бе подложен на критики, че несправедливо слагала клеймо на хората в неравностойно положение, нарушавайки тяхното конституционно право да носят оръжие.

"Ако има вероятност конкретен човек да прояви агресия заради менталното си заболяване, правителството трябва да го докаже", каза сенаторът републиканец от Аризона Чарлз Грасли, който бе основният застъпник на анулирането на нормативния акт.

Наредбата може да бъде анулирана, когато двете камари на Конгреса приемат с обикновено мнозинство обща резолюция срещу нея и след това президентът я подпише. 

Източник: АП