Момчетата от Афганистан, които бяха изгонени от местните в Широка лъка, са били отблъснати на още места, като едното е в неизвестност

Държавата е отказала да се погрижи за двете момчета от Афганистан, които миналата седмица не бяха приети от местното население в Широка лъка. В рамките на шест дни те са били местени от място в място в общо четири града, съобщава "Дневник".  

В крайна сметка двете момчета са били разделени, като едното в момента е в София, а за другото не се знае къде е. В края на миналата седмица се знаеше, че двете момчета ще бъдат преместени в дом за деца в Пловдив. Още тогава обаче беше ясно, че това е временно решение. 

За момчетата се знае, че са от Афганистан, че са непридружавани, че говорят много лош английски. Те са настанени в дома за деца, лишени от родителски грижи в родопското село с решение на Агенцията за социално подпомагане. Преди това са били във "Военна рампа" в София.

След като Широка лъка ги отхвърля, децата са откарани в Пловдив. Не е известно колко остават там, но заради отказ да бъдат приети, те са преместени в Хасково. Там също се сблъскват с нежеланието и страха на местните.

По информация на "Дневник" директорът на местната структура на Агенцията за социално подпомагане е заплашил с уволнение целия отдел, ако се вземе решение децата да бъдат настани там.

Запознати със случая разказаха, че в Хасково от дирекцията решават да се направи "образна диагностика" на една от момчетата, за да се установи на каква възраст е то, изглеждало по - голямо. Решено е да му се направи снимка на китката - изследване, което по принцип се прави при белези на абнормален растеж. От нея се прави заключението, че момчето изглежда на 19 години.

Заради това, че приемат, че то е навършило пълнолетие, от дирекцията социално подпомагане издават отказ, с който момчето вече не се води "дете в риск". По този начин се прекратява производството по настаняването по закон за закрила на детето, обясни пред "Дневник" адвокат Илиана Савова, директор на бежанската програма към Българския хелзинкски комитет.

Момчето е докарано в София и може да остане там, където е настанено, до петък.

Другото момче, което е било видимо по-малко, е изпратено в Свиленград в дом за деца с проблеми. То е в неизвестност, след като е избягало оттам.

По закон такива деца не могат да бъдат настанявани в центрове заедно с възрастни. Грижата за тях пада върху отдел "Закрила на детето" за предприемане на мярка за настаняване по закона за закрила на детето.

Източник: "Дневник"