Според шефа на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ това ново допитване трябва да обхваща не само мажоритарния вот, но и другите възможни избирателни системи

Нов референдум за промяна в избирателната система, този път обаче по-обширен. Такава идея лансират от ГЕРБ, след като предложенията от референдума на "Шоуто на Слави" за мажоритарен вот, задължително гласуване и намаляване на държавната субсидия за партиите до 1 лв. за глас, бяха отхвърлени от парламента.

Законът за допитванията позволява 48 депутати да отправят предложение за това до Народното събрание, като парламентарната група на ГЕРБ позволява това да стане без проблем. 

Идеята дойде от шефа на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ пред Канал 3, като по думите му допитването може да се проведе при изричното условие да има една година за подготовка и разясняване. 

"Нов, по-обширен референдум е един от възможните изходи от сегашната ситуация и дори е логически вариант на действие", аргументира се шефът на правната комисия.

Той предлага в допитването да бъде включен не само въпрос за мажоритарен вот, както при референдума на Слави Трифонов от 2016 г., но и какво е мнението им за останалите видове изборни системи, като това означава въпросите да бъдат повече от един. 

"Първо - каква да е избирателната система. Второ - мажоритарна ли да бъде тя. Смесена ли да бъде системата, или да бъде настоящата система с подобрения", коментира Кирилов.

Политологът Първан Симеонов коментира, цитиран от в. "Сега", че вероятно ГЕРБ опипват почвата с идеята на Кирилов, за да видят реакциите на другите политически сили и на обществеността. Предположи, че партията на Борисов се опитва да създаде усещането, че действа в синхрон с обществените настроения. Както и че вероятно инициативата представлява опит да се превари Слави Трифонов като потенциален политически конкурент. 

Междувременно отказът на депутатите да приемат заложените в референдума на "Шоуто на Слави" промени в Изборния кодекс, породи вълна от недоволство. 

Граждани заплашиха, че ще организират национален протест, обръщайки се именно към водещия да го поведе. 

"Искаме ти да оглавиш недоволството ни и да ни поведеш - ясно и категорично. Искаме уверен, категоричен и безкомпромисен водач, какъвто си ти. Има такъв народ и той ще скочи само когато пред себе си има лидер, който ни обединява", призовават те в отвореното си послание, като го призовават да се яви на избори, които да се проведат наесен.

Източник: в. "Сега"