Предлаганите от референдума промени в Изборния кодекс минаха в парламентарната комисия по правните въпроси, но без гласовете на ДПС в пленарната зала получиха подкрепа само от ГЕРБ и "Воля"

Със 121 гласа "против", един "въздържал се" и 98 "за" парламентът отхвърли промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ въз основа на проведения миналата година референдум, с които трябваше да се въведе мажоритарна избирателна система в два тура. Освен гласовете на ГЕРБ, те получиха подкрепа само от "Воля" и един независим депутат.

Виж още: Реакцията на Слави Трифонов: Депутатите извършиха държавен преврат

Преди гласуването в пленарната зала председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза, че става дума за мнението на над 2,5 млн. български граждани. Според него дебатът е трябвало да бъде воден още преди референдума и президентските избори, за да бъде информирана обществеността за ползите и вредите.

Още при изборите през 2009 г. е проличало, че обществото се нуждае от мажоритарен елемент и иска да гласува за личности, изтъкна още Цветанов и допълни, че местните избори например са много ясен и изразен мажоритарен вот. Искам все пак да се съобразим с тези 2,5 млн. български граждани, декларира той. 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви, че вижда страх, чува страх и му мирише на страх. Причината за това според него е, че освен изборите в България, е имало избори и в други държави като САЩ, които са потвърдили, че има вълна на негодувание срещу статуквото. Нека сме смирени и да се вслушваме в българския народ, апелира той.

Законопроектът за изменение и допълнение на Изборния кодекс влезе в пленарната зала, след като беше одобрен от парламентарната комисия по правните въпроси с 12 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС и "Воля" и 10 "против".

Само няколко часа след като именно народните представители от ДПС дадоха решаващия си глас в подкрепа на мажоритарна изборна система, от движението се отметнаха.

След драматично заседание на парламентарната група, много по-тежко от заседанието на правната комисия, партията реши да не подкрепи в пленарната зала законопроекта на управляващите, обяви във вторник вечерта в предаването "Референдум" по БНТ депутатът Хамид Хамид.

Той уточни, че гласоподавателите на движението не са гласували на референдума, организиран от "Шоуто на Слави", и за тях тази тема не е важна.

За сметка на това ДПС лансираха други промени в Изборния кодекс - да се позволи агитацията на майчин език при осигурен превод, да се върнат старите правила за избирателни секции в чужбина и да се премахне феноменът, станал известен с наименованието "15/15", като в пропорционалната листа се избягва номер на кандидат, който да съвпада с номера на партията, изтеглен от ЦИК за съответния вот.

Парламентът обаче не прие и техните предложения - срещу тях се обявиха 113 народни представители, 69 се въздържаха, а "за" бяха 24. Проектопромените на ДПС предвиждаха също да се отменят задължителното гласуване, както и квадратчето "Не подкрепям никого".

Законопроектът на ГЕРБ предвиждаше промяна на избирателната система за парламентарен вот от пропорционална към мажоритарна. Според партията на премиера Бойко Борисов предимство на мажоритарната избирателна система е нейната разбираемост, а кандидатите за народни представители са по-тясно свързани с регионалните и социални проблеми на избирателите.

Идеята им беше да се въведе мажоритарна система с абсолютно мнозинство в два тура чрез създаване на 240 едномандатни избирателни района, чиито наименования, граници и номерация да се определят с указ на президента.

ГЕРБ искаха също всеки кандидат за народен представител да бъде предлаган за регистриране само от една партия, инициативен комитет или коалиция - и само в един едномандатен район.

В едномесечен срок преди изборите беше предвидено българските граждани, живеещи в чужбина, да подават заявления за гласуване чрез сайта на ЦИК.

ГЕРБ отново лансираха и намаляване на годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции, което при предишно гласуване също вече е било отхвърляно.

 

Източник: агенция "Фокус", БНТ