Българският премиер влиза в ролята на буфер между Брюксел и Анкара с цел затопляне отношенията между южната ни съседка и ЕС

Премиерът Бойко Борисов отново влезе в ролята на посредник между Европа и Турция. Вчерашното посещение на българския премиер, навръх рождения му ден, в Анкара премина под знака на затопляне на отношенията между ЕС и южната ни съседка. 

В турската столица Борисов се срещна с турския си колега Бинали Йъдъръм и с президента Реджеп Ердоган. 

След срещата в двореца "Чанкая" с Йълдърм стана ясно, че Турция е доволна от посредническата роля на България и специално на премиера Борисов при преговорите на южната ни съседка за присъединяването ѝ към ЕС, както и от опитите му да помири Анкара с някои европейски лидери. 

Йълдъръм заяви още, че нашият министър-председател много пъти е обяснявал и защитавал в европейското семейство "реалната позиция" на Турция в Европа. 

"Добре знам вашия личен принос за желанието за асоцииране на Турция в ЕС", каза Йълдъръм. 

Той също така акцентира върху желанието на страната му да продължи преговорния процес за пълноправно членство, но не пропусна да покаже недоволството си от позицията на някои евролидери. 

"В периода на нашия референдум ЕС не се представи добре на изпита, който всъщност положи. Същото може да се каже за опита за преврат в Турция. Не всички европейски страни реагираха адекватно. Европа трябва да преразгледа визията си за Турция и да вземе решение", заяви турският премиер. 

Все пак Йълдъръм изрази надежда, че по време на българското председателство на съвета на ЕС може да се направи още една стъпка към затваряне на преговорите за присъединяване към европейското семейство. 

Борисов призна, че България не може да има решаваща роля при преговорите, но обеща да продължи да се старае. 

"Ако трябва да сме реалисти, в момента отношенията между Турция и ЕС се намират в най-ниската си точка. По време на референдума и изборите в Холандия и Франция се изговориха неща, които в нормална обстановка не биха се изговорили. Направиха се много оценки и решения, само че много от държавите са далече от границата. Ние си поставяме по-малка цел - с дипломация, такт и убеждение да се опитаме да възобновим отношенията, които бяха преди. Да, отношенията в момента са много зле, но когато съберем южния фланг на НАТО с взаимната изгода, с митническите споразумения, с дипломацията и това, което очаквам от външните министри, аз съм убеден, че ще се придвижим напред. Говоря от името на България, но съм убеден, че много колеги в Европа мислят по този начин", каза Борисов. 

Българският премиер благодари на Турция, че не е пуснала бежанския поток към Европа. 

"В момента се радваме на нисък бежански натиск. Това се дължи на споразумението между ЕС и Турция и на това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в зоните за сигурност. Ние трябва да положим усилия с редица регионални мероприятия и действия да се опитаме да нормализираме отношенията с ЕС, което нас пряко ни касае". 

Посещението на Борисов в президентския дворец "Бештепе" в столицата Анкара, където го очакваше Реджеп Ердоган, започна малко преди 17 ч. Разговорът продължи повече от час, като след него не последва съвместно изявление. Единственият друг представител на делегацията ни по време на срещата е бил председателят на комисията по култура в българския парламент Вежди Рашидов.

Тъй като посещението на Борисов е по време на свещения месец Рамадан, традицията за даване на обяд от държавните ръководители в Турция е заменена с вечеря Ифтар, която ще бъде дадена от премиера Бинали Йълдъръм. Тя ще започне след 20,45 минути - след залез, каквато е мюсюлманската традиция по време на пости. Вечерята ще е на Босфора в Истанбул, а не в Анкара, където се проведоха официалните разговори.

България за пореден път заявява партньорското си отношение към Турция, след като Бойко Борисов бе първият европейски премиер, посетил страната след опита за преврат в Турция на 15 юли 2016 г. 

Източник: в. "Сега", "Клуб Z"