Пламъците са обхванали цялата сграда, което води до опасност цялата конструкция да рухне, загиналите са поне 12, десетки са в болница

Поне 12 души са загинали в среднощния пожар, обхванал 24-етажния небостъргач "Гренфел тауър" в Северен Кенсингтън, в западната част на Лондон. Броят на жертвите обаче се очаква да расте, предупредиха властите в британската столица.

Снимки в социалните мрежи показват как сградата е обзета от пламъци, достигащи до покрива.

Огънят лумнал малко след полунощ, около 1 ч. местно време. Стихията погълнала сградата от основата до покрива, което води до опасност цялата конструкция да рухне.

Потушаването на пожара продължаваше и в късния следобед на следващия ден. На място с пламъците се бореха общо 200 пожарникари и 40 противопожарни автомобила.

Поне 600 души са се намирали в 120-те апартамента на "Гренфел тауър", когато е възникнал пожарът. В болница са откарани 68, от които 18 - в критично състояние. 

Живеещ на 17-ия етаж мъж, който успял да излезе заедно с 68-годишната си леля, коментира пред Channel 4, че в сградата не разполагала с обща противопожарна инсталация - такива имало евентуално в отделните апартаменти. 

Свидетели разказват, че са видели как живеещите в сградата използват чаршафи, за да избягат от пламъците, и са скачали от по-ниските етажи.

Потърпевши споделят, че коридорите са били толкова задимени, че хората не можели да излязат от жилищата си.

От апартамент на 10-ия етаж е хвърлено бебе, което е било уловено от стоящ до сградата очевидец на случващото се, съобщи "Гардиън". 

Източник: Би Би Си