От днес не живеем в демократична държава, депутатите извършиха държавен преврат, коментира след отхвърлянето на мажоритарния вот при първото четене в парламента шоуменът, който този уикенд излиза три пъти пред публика в "Арена Армеец"

"От днес ние не живеем в демократична държава. От днес ние живеем в някаква уродлива форма на партийна аристокрация. Аристокрация, която живее и управлява с една единствена цел - собственото си благо. Това са фактите. И ние трябва да ги осъзнаем", коментира Слави Трифонов, след като парламентът отхвърли на първо четене мажоритарния вот, подкрепен на организирания от шоумена референдум.

Той и хора от екипа на "Шоуто на Слави" са основните фигури в инициативния комитет, който предложи и подкрепяше референдума, състоял се заедно с президентски избори при много висока избирателна активност, припомня Би Ти Ви. За да бъде валиден референдумът, без да се налага последващо обсъждане от парламента, обаче не достигнаха около 12 500 гласа. 

Виж още: Защо референдумът на Слави Трифонов е лоша идея

"Днес депутатите в Народното събрание суспендираха българската Конституция. В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и народът упражнява властта си и пряко. На референдума народът пряко упражни властта си. Пряко изрази волята си. Днес депутатите не признаха тази воля и практически извършиха държавен преврат", пише в отворено писмо Трифонов и допълва:

"В европейската история обаче аристокрацията винаги е била изхвърляна от властта. Дали по мирен път или с революция - няма значение. Ние също ще изминем този път. Ще има възмездие. По един или друг начин. Това ще реши българският народ.

Аз също съм част от българския народ и ще бъда част от това решение.  И понеже наистина всичко зависи от българския народ, все казвам, че той е суверенът по конституция, в крайна сметка наистина е така. Не защото аз го казвам. А защото е така.

В крайна сметка такава е демокрацията. А историята е показала, че българският народ е мъдър. Затова ще завърша с две поговорки: "Каквото повикало - такова се обадило" и "На зла круша - зъл прът."

Този уикенд, на 16, 17 и 18 юни, той и "Ку-ку бенд" изнасят три концерта в зала "Арена Армеец". Спектакълът е под наслов "Има такъв народ".

Източник: Би Ти Ви