Президентът Александър Вучич връчи мандат за съставяне на правителство на безпартийната Ана Бърнабич

Президентът на Сърбия Александър Вучич даде мандат за съставянето на ново правителство на Ана Бърнабич, предава сръбската агенция ТАНЮГ.

Александър Вучич заяви, че това решение не е било лесно. Според него това не е загуба за СНС (Сръбската прогресивна партия), нито за когото и да било, а идея за намирането на най-доброто решение.

Ана Бърнабич пое поста на служебен министър-председател, след като Александър Вучич бе избран за президент на Сърбия

41-годишната Ана Бърнабич стана миналия юни първият министър с хомосексуална ориентация на Балканите. Тя беше избрана за министър на публичната администрация и регионалното управление в западната ни съседка. 

Виж още: Безразличието на Запада подхрани авторитаризма на Балканите

Бърнабич говори два езика - английски и руски, учила е в САЩ и Великобритания. Тя не принадлежи на нито една политическа сила в Сърбия, но получава силна подкрепа в социалните медии.

Вучич добави вчера, че лидерът на Сръбската социалистическа партия (СПС) и външен министър Ивица Дачич "фактически ще води политическата част" и, че ще има "промени сред министрите, включително едно или две нови министерства". 

Президентът на Сърбия заявява, че е бил уверен от Ана Бърнабич в способността ѝ да формира парламентарно мнозинство за правителството си.

Виж още: Как Китай прониква в Европа: през Сърбия

Вучич определи Бърнабич като "трудолюбива и има професионални, както и лични качества" и че е убеден, че тя ще "покаже уважение към партиите, които очаква да я подкрепят, и ще работи за просперитета на Сърбия".

Ана Бърнабич ще е първата жена начело на сръбско правителство, както и първият министър-председател с хомосексуални предпочитания.

Източник: Агенция "Фокус"