Вучич заяви ясен курс към Европа, но и поддържане на тесни връзки с Русия и Китай

Досегашният министър-председател на Сърбия Александър Вучич печели убедително президентските избори още на първия тур. 

Премиерът на Сърбия Александър Вучич събира 57% от гласовете при 56,56% обработени протоколи от изборите, съобщава Републиканската избирателна комисия, цитирана от Ройтерс. 

Бившият омбудсман Саша Янкович е втори с 14,89%, а трети е пародийният политик Лука Максимович (Белия) с 9,04%. Четвърти с 5,33% е бившият външен министър Вук Йеремич (който в състезанието за генерален секретар на ООН бе втори), а националистът Воислав Шешел остава пети с 4,49%. Останалите шестима кандидати събират под 1,5%. Избирателната активност бе 55,5%.

"Тези избори показаха, че голямото мнозинство сръбски граждани подкрепя продължаването на европейския ни път, докато в същото време поддържаме тесни връзки с Китай и Русия", каза Вучич.

Вучич, бивш ултранационалист, който сега обявява подкрепа за членство на Сърбия в ЕС, имаше нужда да спечели повече от 50% от гласовете, за да не се налага да ходи на 16 април на балотаж, където би бил в доста по-неизгодна позиция срещу един единствен кандидат на опозицията.

На трето място се нареди Лука Максимович, студент по медии и масови комуникации, който се кандидатира на изборите като пародиен политик.

В предизборната си кампания той се подиграваше на корупцията в сръбската политика, като обеща да краде, ако бъде избран. Поддръжниците му бяха главно млади избиратели, отчуждени от продължаващите с десетилетия криза и икономически упадък в Сърбия.

Новоизбраният президент каза, че първото му посещение в чужбина ще бъде в Китай. А последното му пътуване като премиер седмица преди изборите бе в Русия. Преди това той гостува и на германската канцлерка Ангела Меркел.

Източник: Ройтерс