Според работодателите в България се работи все по-малко и почивните дни са повече, отколкото през 90-те

Новите правила за определяне на почивните дни отново предизвикват недоволство сред работодателите, въпреки че те се случиха именно след тяхна инициятива, съобщава Нова телевизия. 

Причината е в новото въведение - отпочиването на понеделници - ако празникът се пада в събота или неделя, понеделникът веднага след тях е почивен, без да го отработваме. 

Така сметките на бизнеса показват, че за тази година - без да сливаме почивки - ще работим 248 дни. За сравнение миналата година по старите правила сме работили с три дни повече.

"В туризма, в строителството, ако се налага да изпълнявате поръчки, вие ще трябва да плащате по-високо трудово възнаграждение в почивен и неработен ден", обясни Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

Според техните смеки в България се работи все по-малко. В началото на 90-те, работните дни са били около 260 за година. След 1997 г. те падат на 252, а към момента са 248 за година. 

Работодателите настояват за нова промяна в правилата, която да регламентира почивка за празника, но само в деня на празника. 

"Ако се падне в петък, да се почива в петък. Ако се падне в неделя - да се почива в неделя. Това е положението и практиката във всички зрели икономики", казва още Димитър Бранков от Българска стопанска камара.

Справка в календара показва, че през тази година работещите имат само 2 такива бонус понеделника - 2 януари, заради почивния 1 януари, и 8 май, защото 6 май се пада в събота.

Иначе недоволство от промените се среща и сред наетия персонал. Много хора разчитаха на сливането на почивни дни, за да си направят малка екскурзия или да се приберат при семейството си, ако работят отдалечени от тях. Сега по-дълго струпване на почивни дни има само по Великден и по Коледа. 

Източник: Нова телевизия