Досегашният директор на Националния литературен музей Пламен Крайски е паркирал в двора, който е част от паметника къща-музей "Пейо Яворов", което предизвикало гнева на министър Банов

Автор на попфолк хитове е новият директор на Националния литературен музей. Атанас Капралов е назначен на мястото на досегашния шеф Пламен Крайски. Той е отстранен от поста заради това, че си паркира колата в двора на къщата музей "Пейо Яворов", обясни министърът на културата Боил Банов.

Според дискографията на фолк певицата Емилия текстът на песента й "Хайде на купона 2" е написан от Атанас Капралов, съобщи "Дарик".

"Предложих на г-н Крайски споразумение, с което да се разделим, което той подписа. Основната причина е, че г-н Крайски доскоро си паркираше личния автомобил в двора, който е част от паметника къща-музей "Пейо Яворов". 

Аз не желая да работя с хора, които не разбират какво е паметник на културата, не разбират какво е светиня и си паркират личните автомобили за по-удобно на такива места. Това не е моята визия за култура, изкуство и съвременност. И не желая да работя с такива хора. Затова му предложих да се разделим", каза министърът.

"Първо, къщата е частна. Второ, държа си колата там с разрешение на собствениците. Трето, Министерството на културата няма никакво отношение към този имот", коментира отстраненият директор Пламен Крайски, обяснявайки защо е паркирал там.

В същото време Националният литературен музей е получил висока годишна оценка. На въпрос има ли разминаване между това и отстраняването от длъжност на досегашния шеф Банов отговори така: "Няма разминаване. Този човек прави акт, който е недостоен за човек, работещ в сферата на културата, камо ли за директор на музей."

Министърът на културата отказа да коментира дали новоназначеният директор на музея Атанас Капралов е автор на текстове за попфолк песни. 

"Не мога да коментирам това, прочетох го. Аз познавам Наско Капралов като поет и като качествен и сериозен човек. Мисля, че той е с голямо уважение в своята гилдия", заяви министър Банов.

Самият Капралов заяви, че откакто се помни, се занимава с литература. "Автор съм на дузина книги. Участвам в десетки български и световни антологии, редактор съм на много сериозни четива", каза той.

"Писал съм песни за "Пирин фолк" и "Тракия фолк". Но към днешна дата - искам да подчертая, за да няма спекулации, тъй като всяко нещо, което е написано тогава, се записва и невинаги това, което е написано от автора, се изпълнява от изпълнителя, тъй като тази дума не ставала, онова било поправено така, иначе. Много отдавна съм спрял да се занимавам с писане на текстове за песни, защото държа на името си и към днешна дата нямам нито един договор", каза Капралов в отговор на въпрос дали е писал песни за певицата Емилия. 

Поетесата Надежда Захариева, вдовица на лирика Дамян Дамянов, беше в екипа на културния министър Стефан Данаилов като негов заместник от квотата на ДПС през 2005-2009 г. Тя също е автор на известни попфолк хитове.

Източник: в. "Сега", "Дарик"