България почти не прави разлика в общото ниво на разбиране на корупция в сравнение с държавите от развиващите се икономики

23% от мениджърите у нас са склонни да дадат подкуп за процъфтяване на бизнеса им, а 68% от българите вярват, че корупцията в страната е широко разпространена. 

Това показва проучване на Ernst & Young Global Limited, които следят пулса на пазара и сравняват 41 държави в Европа, Азия и Африка, цитирано от Нова телевизия.

"България почти не прави разлика в общото ниво на разбиране на корупция в сравнение с държавите от развиващите се икономики. Като цяло имаме комплекс да си мислим,че сме на опашката и изоставаме във всичко, но не е така", заяви Владимир Стоев, мениджър в отдел за разследване на измами.

Видео: Радев: България не е най-корумпираната държава в ЕС

"Смятам, че корупцията е корупция, няма значение дали в частния, или в държавния сектор, това е заболяване, което изяжда работни места, изяжда печалби. И ако искаме да се справим с това, трябва да се изправим всички ние като общество срещу корупцията и злоупотребите", коментира Али Пирзада, старши мениджър на Ernst & Young Bulgaria. 

В доклада си за 2016 г. "Трансперънси интернешънъл" класира България на 75-о от общо 176 държави по възприятие на корупцията, като страната ни заема последно място по този показател в ЕС.

Източник: Нова телевизия