Експериментът, който имитира живот в условия на полет в далечния Космос, започва ноември тази година

Поне две жени влизат в екипа на провеждания от Института за медико-биологични проблеми на Руската академия на науките експеримент "СИРИУС". 

В самия експеримент, който ще се проведе на Земята, общо шест души трябва да живеят в условия, напълно идентични с полет в далечния Космос. Начинанието стартира през ноември в Москва, съобщават организаторите, цитирани от ТАСС.

"Екипажът на кораба ще се състои от шестима човека от различни националности. При това в него ще бъдат включени минимум две жени", казаха от Института.

Първият 14-дневен експеримент ще бъде проведен през ноември. Общо в рамките на проекта ще има няколко серии от опити с продължителност от 14 дни до година в периода от 2017 г. до 2022 г.

Името "СИРИУС" се разшифрова като Scientific International Research In Unique terrestrial Station (Научно проучване в уникален наземен комплекс). Партньори на Института за медико-биологични проблеми ще бъдат НАСА, японската и немската космически агенции, руската корпорация Роскосмос, Центърът за подготовка на космонавти, московското предприятие "Звезда".

Учените ще изследват груповите и междуполовите взаимодействия, биохимията на членовете на екипажа и техния имунитет. Ще бъдат тествани новите системи за поддържане на психическото състояние на космонавтите, по-конкретно оранжерии и виртуални системи.

"Как засяга феноменът "излитане от Земята" психоемоционалното състояние на екипажа? Могат ли средствата за психологическа поддръжка да компенсират неблагоприятното влияние на този феномен?", са някои от въпросите, които интересуват организаторите на експеримента.

Източник: ТАСС