Според неправителствената организация, извършила почистването, под върха са останали поне още толкова отпадъци

Пет тона боклук са били почистени от най-високия връх на света - Еверест. Почистването е било извършено от френска неправителствена организация, която е събрала всевъзможни отпадъци - от газови бутилки, през въжета, палатки, консерви, та до всякакви пластмасови изделия, съобщава АФП.

"Събрахме 5,2 тона отпадъци. Видимо оставихме още пет тона, а има много повече в процепите, които не се виждат", коментира Жерар Клермиди, президент на асоциацията "Планина и споделяне".

С тази експедиция еколозите искат да отправят предупреждение за почти пълната липса на управление на отпадъците по високите върхове на Непал.

От експедициите се изисква всеки участник да връща 8 кг отпадъци. Малка част от сумата за разрешителните за изкачване трябва да финансира почистването на базовия лагер. Контролът обаче е слаб.

В почистващата експедиция са участвали четирима французи и петнайсетина непалци. Те са прекарали 38 дни по склоновете на Еверест, за да съберат максимално количество отпадъци, които след това са свалили с якове.

French organisation removes 5 tonne waste from Mount #Everest https://t.co/Prd4zrumXG pic.twitter.com/QVTduYQ8U5

— OnlineKhabar_English (@OnlineKhabar_En) 30 май 2017 г.

 

Източник: АФП