Според вицепремиера заради алкохолния туризъм страда останалата част от бизнеса по морето

"Заведенията в Слънчев бряг правят курорта на Содом и Гомор", коментира вицепремиерът Валери Симеонов по Би Ти Ви. 

"През последните години курортът се превърна в място за алкохолен туризъм. Там се вижда как се движат силно опиянени и дрогирани младежи, които падат, блъскат се, крещят, клатят се. Това е недопустимо. За 12 години има ръст от 80% на туристите, а приходите - 0%. Заради свалянето на нивото падат и приходите", обясни Симеонов. 

Според него алкохолният туризъм се спира лесно, най-вече с проверки. По думите му алкохолът по курортите е ужасен - чист спирт, който се разрежда с какво ли не. Този алкохол се предлагал в "долнопробните заведения" и преместваемите обекти. 

"Алкохолният туризъм се спира със затварянето на нощните заведения, предлагащи фалшив алкохол", убеден е вицепремерът. 

Виж още: Валери Симеонов се зарече да спре алкохолния туризъм по морето

Според него в курорта има хиляди бизнесмени, които инвестират непрекъснато, но нямали възвращаемост, защото туристите предпочитали евтините барове.

"Със съдействието на 10 министерства и много агенции сме подписали споразумение за организирането на комплексни групи за проверка, които ще проверяват шумните заведения. Ще се измерва шумът, схемите за евакулации, температурите в хладилниците, договорите на персонала... Има 1000 начини да се затвори едно заведение", каза още Сименов.

По думите му много от хората, живеещи близо до популярния с алкохолните си турове курорт, не стъпват в него, защото "той е нещо отвратително за един умерен, улегнал човек".

"Силно опиянени младежи, които се движат на тумби от по 100-200 човека със съдействието на "Слънчев бряг" АД, които за 100 човека вземат 50 лв., за 200 - 75. Това е съсипване на реда в курорта за без пари, коленичене пред всички желания. Може скоро да се открият будоари по улиците за сексуални услуги", описа Симеонов т.нар "бар кроул", практикуван масово от чужденци у нас.

Виж още: Откриха гореща линия за сигнали срещу шумни заведения

Според вицепремиера от този тип туризъм страдат както туроператорите, които искат да предложат нормална почивка на летуващите, така и заведенията, които са инвестирали в обслужване, интериор и асортимент, който не се изчерпва с "чист спирт от близките карнобатски и пещерски фабрики и някакви есенции".

Вчера в "Туитър" той заплаши дискотеките по морето с култовата реплика от филма "Вчера": "Ще видите кон боб яде ли" заради нарушаването на нощната тишина. Днес той подчерта, че "Слънчев бряг е национален курорт и в този национален курорт трябва да има възможност след 24,00 ч. човек да се възстанови".

Какао, Бедруум и т.н. - тихички през нощта. Иначе.... https://t.co/qdGAWdh3zl

— Valeri Simeonov (@valeri_simeonov) 18 юни 2017 г.

Източник: Би Ти Ви