Досега през 2017 г. около 1800 лица са потърсили закрила в България, като сред тях са били и 190 непридружени от никого деца

Българският червен кръст (БЧК) и Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) организират медиен форум по повод Световния ден на бежанците, който светът отбелязва на 20 юни. Във форума участие взимат вицепрезидентът Илияна Йотова, представителят на ВКБООН за България Матайс льо Рут и председателя на БЧК акад. Христо Григоров. 

По повод Световния ден на бежанеца ВКБООН апелира лидерите и гражданите на България да защитят и приемат бежанците вместо да ги дискриминират. 

"България има дълга традиция на гостоприемство, а мъжете, жените и децата, принудени да напуснат домовете си вследствие на война и насилие повече от всякога имат нужда от безопасност и защита. Бежанците не са заплаха. Те са хора също като нас, но бягат от война, насилие и преследване. Трябва да им протегнем ръка вместо да строим стени помежду си", каза Матайс льо Рут.

ВКБООН призовава българските власти: 

- да подобрят условията в регистрационно-приемателните центрове. 

- да осигурят достъп на всички лица, търсещи закрила до справедливи и целесъобразни процедури по предоставяне на убежище.  

- да прекратят задържането на всички деца бежанци и мигранти и техните семейства. 

- да предоставят специализирана помощ на деца мигранти и бежанци, особено на онези, които пристигат сами. Това включва създаването на алтернативни възможности за грижа, където децата да живеят безопасно с достъп до адекватна медицинска и психо-социална грижа и правна помощ.

- да осигурят достъп до образование на всяко дете бежанец или мигрант. 

Половината от 22,5 млн. бежанци по света днес идват от три държави: Сирия, Афганистан и Южен Судан. Около 84% от бежанците са приети от страни с ниски и средни доходи. Само три държави - Турция, Пакистан и Ливан, дават подслон на повече от 5 млн. бежанци. Повече от половината бежанци в световен мащаб са деца. 

Досега през 2017 г. около 1800 души са потърсили закрила в България, като сред тях са били и 190 непридружени от никого деца.

Инициативи

В София Световният ден на бежанците тази година се отбелязва с кинопрожекция и дарителска акция за детски дрехи в бежанските центрове в столицата. 

В Дома на киното от 18,30 ч. тази вечер се прожектира иракският филм "Бекас" на Карзан Кадер. След края на прожекцията ще се радваме да се видим на по чаша ароматно кафе и сирийски сладки, канят организаторите в страницата на събитието във "Фейсбук".

Призивът на организаторите към гостите е да донесат детски дрехи, "от които вече не се нуждаете". Те ще бъдат предадени в бежанските лагери в София, където има много по-голяма необходимост от дрехи за децата, отколкото за възрастните. "Ако нямате детски дрехи, донесете неща, от които мислите, че децата могат да имат нужда", посочват организаторите.

Източник: actualno.com, "Дневник"