Димитър Гамишев от ГЕРБ е блъснал пешеходец, който след това е издъхнал, а Манол Генов от БСП е обвинен в купуване на гласове и подбуждане към длъжностно престъпление

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искане в Народното събрание за свалянето на двама депутати. Единият е Димитър Гамишев от ГЕРБ, а другият - Манол Генов от БСП. 

Причината за искането на имунитета на Гамишев е наказателно производство, образувано по обвинителен акт от 22 юни 2016 г.

Димитър Гамишев е предаден на съд за това, че на 27 ноември 2014 г. блъснал пежеходец, като причинил смъртта му. Според държавното обвинение Гамишев превишил скоростта за движение в благоевградското с. Копривлен с личния си автомобил "Хюндай Санта Фе",. Вместо разрешените 50 км в час, той преминал през селото с 68 км/ч.

В резултат и поради непредпазливост блъснал пресичащия пътното платно пешеходец, като причинил смъртта му.

Делото е образувано през 2016 г., но през май месец тази година е прекратено, тъй като адвокатът на Гамишев предоставил удостоверение, че е избран от депутат и се ползва с имунитет. 

Главният прокурор е поискал даване на разрешение за продължаване на наказателното производство срещу народния представител Димитър Гамишев.

Манол Генов пък е обвиняем за купуване на гласове. Според разследващите има достатъчно доказателства, че на парламентарните избори през март тази година заедно с още един мъж е давал по 25 лв. в Асеновград, за да се гласува за него. 

Срещу депутата има и друго разследване, съобщават от прокуратурата. Разследващите смятат, че отново през март той е подбудил главния архитект на Асеновград да допусне строеж без всички нужни документи. 

Имотът е част от защитена зона - паметник на културата "Метошка махала" в града. 

Разследването е на специализираното звено "Антикорупция".