Междувременно одобрението за Сталин сред руснаците е достигнало най-високата си стойност от 16 години насам

Поредицата интервюта на режисьора Оливър Стоун с руския президент Владимир Путин продължава да произвежда заглавия. В последния епизод от серията срещи между двамата, излъчвана в САЩ по телевизионния канал "Шоутайм", Путин определи опитите за демонизация на съветския диктатор Йосиф Сталин (1878-1953) като "атаки срещу Съветския съюз и Русия". 

Пред Оливър Стоун руският президент разказва за отношението си към Сталин. 

Видео: Уго Чавес според Оливър Стоун

"Мисля, че излишната демонизация на Сталин е един от способите, един от начините за атака срещу Съветския съюз и Русия. (Целта е) да се покаже, че днешна Русия носи родилните петна на станилизма. Всички ние имаме родилни петна и какво от това?," пита реторично Путин.

По неговите думи Сталин е "сложна историческа фигура" и "продукт на своята епоха". Това е любопитна промяна, след като през 2002 г. той го определи като "диктатор", но призова да не се пренебрегва ролята му в историята и победата във Втората световна война. През 2013 г. той каза, че "либералният естаблишмънт" смята Сталин за "толкова кървав диктатор, колкото и Оливър Кромуел."

Виж още: Путин: Никой не би оцелял след открит конфликт между Русия и САЩ

Паралелът с Кромуел се появява и в интервюто с Оливър Стоун.

"Той е бил кървав човек, яхнал вълната на революционните промени, превърнал се в диктатор и тиранин. Паметниците му до днес са навсякъде във Великобритания," каза президентът и добави, че във Франция "боготворят" Наполеон, въпреки че довел страната до "национална катастрофа". 

Това не значи, че трябва да забравяме всички ужаси на сталинизма, свързани с концлагерите и избиването на милиони съотечественици, обясни Путин.

Виж още: Сноудън и Оливър Стоун

През януари социологическият институт "Левада център" публикува проучване, според което одобрението за Сталин сред руснаците е достигнало най-високата си стойност от 16 години насам. 

Ако през март 2016 37% от респондентите са се отнасяли към него с "възхищение", "уважение" или "симпатия", през януари т.г. това са заявили 46%. През май друго изследване посочи, че близо 1/3 от българите също имат положително отношение към Сталин.

Източник: ТАСС