Доклад на Международната организация на труда показва кои са най-опасните професии с най-голяма смъртност

На всеки 15 секунди в света умира по един работник вследствие на злополука, свързана с работата. Това сочи доклад на Международната организация на труда (МОТ). 

Докладът бе представен на 106-ия Международен конгрес по труда в Женева. От българска страна присъства президентът на КНСБ Пламен Димитров, който е член на Управителното тяло на МОТ, пише "Дарик".

Всеки ден 6300 работници умират от злополуки или от болести, свързани с професионални заболявания, като цифрата набъбва до 2,3 млн. смъртни случая на година. Над 313 млн. работника страдат от несмъртоносни наранявания всяка година, или иначе казано 860 хил. се нараняват на работното си място всеки ден.

Виж още: Над 210 хил. нарушения на трудовите на работещите в България за 2016 г.

Строителството е сектор с традиционно голям брой злополуки и професионални заболявания. Но най-опасното работно място се оказват мините.

Освен непредвидимите и неочаквани инциденти (като изтичане на газ, наводнения, експлозии, свличания) миньорите страдат и от много професионални заболявания и са подложени на много рискове, свързани с изпълнение на професионалните им задължения (пневмокониоза, загуба на слуха и въздействие на вибрациите).

Приблизително една трета от работната сила в света, над трилион хора, са наети в сектора на селското стопанство. Според световната организация за прехрана FAO делът на заетостта в селското стопанство през 2014 г. е наброявал 30,7% в сравнение с 35,3% през 1990 г. Дялът на жените в сектора се е увеличил от 9,2% през 1990 до 25,2% през 2014г.

Виж още: Над 1 млн. деца по света работят при робски условия

Според оценките на МОТ за детския труд, повече от половината деца във възрастта от 5 до 17 години работят в селското стопанство (58,6%) в сравнение с 7,2% в индустрията и 32,3% в услугите, включително и като домашни помощници. Докладът сочи, че 170 хил. селско стопански работници умират на работното си място всяка година.

Източник: "Дарик"