Какво препоръчва един от най-великите завоеватели, които историята познава

Учени разчетаха ръкопис на Чингис хан, съхраняван в Алтай, в който са описани съветите на великия завоевател към потомците.

Ръкописът "Ключът към разума" на старомонголски език датира от 8-14 век и се съхранява в Националния музей на Република Алтай, пише в. "Сега". 

Той е един от най-древните монголски документи. Вероятно текстът е написан от трима души. Начертан е с бамбукови пръчки и четки с класическото монголско писане вертикално и от ляво надясно. 

Ето някои от съветите на Чингис хан:

- Да не се говори твърде много на човек, който не вдъхва доверие.

- Да не се взимат прекалено сериозно думите на жените.

- Да не предаваме заповеди на сина си чрез някои от робите ни .

- Да не се съветваме с коварни или завистливи хора.

- Да не нарушаваме онова, което е одобрено от мнозинството.

Съветите вероятно са били записани от учениците на Чингис хан, докато са ги слушали от устата на завоевателя.

Виж още: 15 цитата от най-хитрия политик, живял някога

Чингис хан, първоначално се е казвал Темуджин или Темууджин на монголски. Той е монголски държавник, основал Монголската империя през 12-ти век, което е най-голямата държава в човешката история. 

Ханът изгражда силна армия, основаваща се на меритокрацията, и използва блестяща организация и тактика, превръщайки се в един от най-успешните военачалници в историята. В Монголия той е смятан за национален герой и е наричан "баща на монголската нация". 

Той обединява монголите и сродните им племена от Централна Азия, създавайки нова обща идентичност, преодоляла племенната разпокъсаност.

Започвайки със завладяването на Западна Ся и Дзин в Китай и укрепвайки държавата с нови завоевания, сред които Хорезмия, Чингис хан поставя основите на империя, оставила незаличими следи в световната история. Няколко века монголско управление в Евразия коренно променят демографията и геополитиката в тези райони. 

Виж още: Как да разбираме политиката. Цитати от Николо Макиавели

При своя разцвет Монголската империя включва големи части от днешните Китай, Монголия, Русия, Корея, Азербайджан, Армения, Грузия, Сирия, Турция, Ирак, Иран, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Афганистан, Туркменистан, Пакистан, Палестина и Кувейт.

Източник: в. "Сега"