Виждали ли сте вече човек с татуиран пунктуационния знак ; (точка и запетая)? А знаете ли какво означава?

Виждали ли сте човек с татуиран пунктуационния знак ; (точка и запетая)? А знаете ли какво означава? Знакът символизира страданията на хората с умствени заболявания и важността на превенцията срещу самоубийства.

Движението Semicolon (точка и запетая) се ражда в социалните мрежи през 2013 г. с цел "да предложи любов и надежда за онези, които страдат от депресия, мислят за самоубийство, страдат от пристрастяване или се самонараняват. Проектът "Точка и запетая" съществува, за да ги насърчи, да обиква и вдъхновява."

Но защо точно точка и запетая?

"Точка и запетая се използва, когато авторът може да сложи край на изречението, но избира да не го направи. Авторът си ти, а изречението е твоят живот."

В началото идеята е в един ден хората да изрисуват знака по тялото си и да изпратят снимки, но бързо прераства в нещо по-мащабно и постоянно. И днес хора от цял свят татуират този знак по себе си в знак на борбата, победата и оцеляването си.

От Upworthy се срещат с Джен Браун и Джеръми Джеръмайло от Тhe Semicolon Tattoo Project. Със свои приятели Джен и Джеръми изполозват възможността да подпомогнат дейността на общността и да намалят стигмата, съпровождаща душевните заболявания.

Dzhen braun

През 2012 г. над 43 млн. американци са се борили с различни душевни заболявания. Те не са рядкост, а същевременно са обгърнати с мълчание, хората не говорят за това и по този начин намаляват възможността да получат помощ.

Повече разговори по темата водят до намаляване на стигмата? Оказва се, че е така.

Видео: Уилям, Кейт и Хари в откровен разговор за живота

"Татуировката е повод за започване на разговор - обяснява Джен. - Хората се интересуват какво означава тя и така започваме да говорим."

"Татуировката ни дава добра възможност да поговорим. Тя е интересна. А поставена върху тялото показва, че това е важно за нас", допълва Джеръми.

Dzherami dzheramaylo ot the semicolon tattoo project

В акцията се включват различни студия за татуировки, а парите се използват за набиране на средства за проекта: "Близо 400 души дневно си татуират точка и запетая и така нещо, което започна като събитие на местно ниво, се разпространява и започва да включва все повече хора."

Вече не е само за започване на разговор - а за осигуряване на подкрепа и оказване на помощ.

Ето какво споделя и Паркър Молой, сътрудник на изданието: "Наскоро реших да си направя татуировка точка заптая. Не защото е тренди (макар че и това го има), а защото ми напомня всичко онова, което съм преодолял в живота си.  През повечето време съм се борил с тревожни безпокойства и депресия, които ме доведоха до самонараняване и опити за самоубийство.

Но ето ме тук, сега, години по-късно, най-сетне слепил парчетата от живота си по начин, който не съм смятал за възможен преди. Точка запетаята (и посланието, което тя носи) ми напомня, че съм имал черни периоди, но още съм тук."

Източник: Upworthy.com