Фирми масово нарушават българския държавен стандарт (БДС) по отношение на опаковките и настояват за либерализиране, след като по-рано исканията за промяна и на самия продукт срещнаха силен отпор

Фирми масово нарушават стандарта за българско кисело мляко по отношение на опаковките и го продават в кофички, които не са позволени по БДС, констатира в репортаж Нова телевизия. Ще узакони ли държавата това нарушение и ще промени ли изискването за бактериите, които правят българското кисело мляко уникално?

Специалистите от държавното предприятие, което дава лиценза за производство на българско кисело мляко по света, са на мнение, че стандартът не трябва да се променя въпреки опитите. Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) също отхвърли идеята, лансирана от фирми производителки, а в Българския институт по стандартизация (БИС) се организира обществено обсъждане по темата.

МЗХГ оттегли на 8 юни направеното предложение с цел внасяне на яснота по отношение заложените показатели в БДС 12:2010 за производство на Българско кисело мляко, касаещо съдържанието на двете бактерии, обясни земеделският министър Румен Порожанов в отговор на депутатско питане - и уточнява, че идеята за промяната е била на предшественика му от служебното правителство.

Виж още: Как нашето кисело мляко може да лекува болестта на Паркинсон?

По-интересно обаче е при опаковките - защото млякото се излива в кофичката при висока температура, а именно там става и част от ферментацията на продукта. Стандартът предвижда за млякото по БДС три вида опаковки - стъкло, керамика и пластмасови кофички от полистирен.

Когато купуваме кисело мляко по стандарт обаче, едва ли се сещаме да обърнем кофичката и да погледнем какво пише на дъното й. Именно там е обозначен материалът, от който е направена.

Вместо заложения по стандарт полистирен обаче, който се отбелязва с РS, производителите често използват за БДС продуктите си кофички от полипропилен, означен със знак РР. Това обаче не е разрешено.

За този този проблем алармира адвокат Анели Чобанова, към която се обръщат разтревожени потребители. От агенцията по храните й отговарят, че шест предприятия произвеждат БДС продуктите си в кофички, които не са по стандарт. Три от тях предлагат опаковката да се прави и от други материали - "всички опаковки, предназначени за контакт с храни".

Едно от големите предприятия за кисело мляко, вносител на идеята за повече видове опаковки, се намира в Пловдив. Признават, че от няколко месеца са на полипропиленови опаковки, въпреки че това не е разрешено по БДС. Според тях сегашните кофички по стандарт от полистирен всъщност не са най-добрите.

Европейското законодателство вече позволява и включването на нови опаковки. Предложението на Aсоциацията на млекопреработвателите е да се разреши употребата и на картон и полипропилен.

Потребители обаче виждат не загриженост за здравето, а икономическа изгода на фирмите от подобни решения. Преди масовото навлизане на пластмасовите опаковки, в годините на социализма, киселото мляко се продаваше в стъклени буркани.

Всякакво пипане на стандарта е грешка, не виждам нищо проблемно в него, коментира в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов.

Източник: Нова телевизия, "Труд"