Новият коронавирус се разпространява във все повече страни в Европа. Твърди се, че причини за паника няма, но все пак: трябва да се пазим от вируса. "Дойче веле" предлага повече информация и съвети как да намалите риска от зараза

В Италия подцениха опасността от новия коронавирус, твърди видният германски вирусолог Александър Кекуле от университета "Мартин Лутер", цитиран от Българската редакция на "Дойче веле", след като заразата от Апенините, където има вече близо 500 болни и поне 12 жертви, започна да се пренася във все повече европейски държави. 

Виж още: Зараза? Епидемия? Това вече сме го гледали на кино

COVID-19 е "много по-опасен от грипните заболявания, защото смъртността при него е между 0,5 и 1%, докато при сезонния грип - 0,1%", предупреждава ученият. Според него здравните власти в Италия дълго време са приемали случаите на коронавирус за сезонен грип. Дори болниците не са реагирали по съответен начин.

Кекуле предлага всички хора, болни от грип, да бъдат проверявани и за новия коронавирус. Така по-бързо ще могат да се установи действителният брой на заболелите. Той посочва, че вирусните заболявания обикновено изчезват с покачването на температурите през пролетта. Така доброто време може да прекъсне вълната на разпространение, преди тя да застигне по-сериозно европейските държави.

Каква всъщност е разликата между коронавирус и грип?

Симптомите са сходни, като изключим хремата, която не е типична за коронавируса. Разликата е най-вече в молекулярния механизъм, по който вирусите достигат до клетките на заразения - и къде точно се случва това в дихателния апарат. Коронавирусът очевидно атакува само клетките на белите дробове дълбоко в бронхите, докато грипът се развива по-скоро в горните дихателни пътища и рядко стига по-надолу.

Макар огромното мнозинство жертви и заболели да са в Китай (78 191 случая, от които 2718 с летален изход към 26 февруари; 2918 потвърдени случая и 43-ма починали в 36 други държави), новият коронавирус Ковид-19 е глобално предизвикателство, тъй като на дневна база броят на новорегистрираните заразени в останалия свят е по-висок.

Виж още: Колко е опасен новият коронавирус от Китай?

Какви са симптомите, колко опасно е заболяването от коронавирус, как да защитим себе си и другите, кои са най-рисковите групи? "Дойче веле" отговаря на тези въпроси и съветва какви мерки могат да предприемат всеки отделен гражданин, но също така фирмите, институциите и организациите, за да се опазят от вируса и да се подготвят за настъпването на пандемия.

Подготовката за пандемия се концентрира върху три основни сфери:

- да се заразят колкото се може по-малко хора

- частните домакинства да разполагат с жизненоважни продукти, необходими в краен случай

- да се избягва всяването на паника и налагането на големи ограничения

Какво може да направи всеки от нас?

Ето кои са конкретните мерки, които гарантират индивидуалната защита от заразата:

- поддържайте дистанция спрямо заболелите (един-два метра)

- редовно и внимателно мийте ръцете си (най-малко 20 секунди със сапун, до китките)

- избягвайте ръкостисканията и прегръдките

- изработвайте си самозащитни рефлекси: натискайте бутона на асансьора или ключа за лампата например с лакът, вместо с пръсти

- избягвайте оживените места и масовите събития, поставяйте си приоритети

- докосвайте по-рядко лицето си или лицата на приятели и роднини

- не докосвайте с пръсти устните си, очите и носа си

- при необходимост слагайте ръкавици, перете ги или ги сменяйте ежедневно

- не кихайте в шепата си, а в сгъвката на лакътя

- бързо изхвърляйте използваните хартиени носни кърпички

Видео: Новият коронавирус, обяснен в картинки

Предпазните маски са твърде малка защита за здравите хора; от дишането те се овлажняват и само след 20 минути губят защитните си свойства - затова те трябва да се използват само от медицинския персонал.

Все пак се смята, че маските намаляват риска от зараза значително, но далеч не изцяло. При това е важно да бъдат носени правилно - плътно прилепнали. Който носи маска, автоматично престава да докосва носа и устата си. А ако се избягва и докосването на очите, рискът от зараза чрез допир спада почти до нула.

Може ли така да се прекъсне веригата на заразата?

Коронавирусът се предават по въздушно-капков път, той се размножава в гърлото. Оттам - чрез кихане, кашляне и издухване на носа - вирусът може да излезе от организма по-бързо, отколкото от белите дробове. Така Ковид-19 може отново да стигне до различни повърхности и от ръцете да се придвижи към лигавицата на други хора и да ги зарази.

Как мога да се подготвя за пандемия?

Ако броят на заразените се покачи стремглаво, най-вероятно ще се стигне до ограничения и недостиг на продукти. Затова се погрижете за това в случай на необходимост да можете да си останете вкъщи в продължение на седмици.

- осигурете си запас от лекарствата, които приемате по лекарско предписание за срок от месец

- осигурете достатъчно запаси от трайни хранителни продукти

- помислете своевременно как можете да защитите своите приятели и роднини - зависими от вашата помощ са най-вече по-възрастните и болните с по-слаба имунна система

- организирайте навреме възможности за полагане на грижи за болни деца

- обмислете как бихте могли да се грижите за болните членове на семейството, без да се заразите

Как бих могъл да помогна на останалите?

Колкото повече усилия полагат хората, за да се подготвят, толкова повече расте чувството за общност. Помогнете за организирането на съвместна помощ - например като предложите доброволно да пазарувате за други хора.

Какво могат да направят работодателите?

- могат да осигурят възможности за работа от къщи, т.нар. home office; това важи в най-голяма степен за болните или застрашени служители - те би трябвало да останат у дома

- служителите с остри симптоми на заболяване на дихателните пътища (например кашлица или затруднения с дишането) или онези, които се разболяват в течение на деня, трябва веднага да бъдат отделени от другите и да бъдат изпратени вкъщи

- фирмите трябва да се погрижат за доброто качество на въздуха по работните места и в общите помещения - например като сменят филтрите на вентилационните системи

- работодателят трябва да осигури и възможности за поддържане на хигиената на ръцете - сапун и хартиени кърпи, но и препарати за почистване клавиатурата на компютъра

- повърхностите на работното място трябва редовно да се почистват

- служителите, които се чувстват добре, но член на семейството им е заразен с коронавирус, трябва да уведомят работодателя си

- работодателят трябва да установи кои са възловите работни места за пълноценното протичане на трудовия процес и да се погрижи за осигуряването на заместници; в такъв случай отсъствието на определен човек няма да застраши или да повлияе на ефективността на работата във фирмата/организацията.

А командировките и другите пътувания?

- работодателите и работниците трябва да се запознаят с указанията и препоръките за пътуване за всяка дестинация

- фирмите трябва да посъветват служителите си преди потегляне на път да се изследват за симптоми на остро дихателно заболяване и в случай че са болни, да си останат вкъщи

- който се разболее по време на пътуване, трябва незабавно да уведоми своя ръководител

Какви са симптомите на заболяването?

Симптомите приличат на простуда: леки болки в гърлото, повишена температура, цялостно неразположение. Може да се появи и разстройство, докато хрема се наблюдава много рядко. При по-тежките случаи с интензивно разпространение на вируса в долните дихателни пътища може да се стигне и до затруднения с дишането.

Колко опасно е заболяването от коронавирус?

Доказано е, че заразени с вируса могат да се справят с него почти без да покажат съответните симптоми. Но и хора със симптоми в повечето случаи не заболяват сериозно. При един малък процент, който все още не може да бъде точно определен, се стига до сериозни усложнения. В тези случаи се налага интензивно лечение.

Има ли рискови групи?

Преобладаващата част от смъртните случаи, предизвикани от коронавируса, са при възрастни хора с предишни заболявания. Освен това болестта изглежда по-опасна за мъжете, отколкото за жените. Само че и тук наличните данни все още не са достатъчни

Колко дълъг е инкубационният период?

Смята се, че от заразата с вируса до избухването на заболяването изминават до 14 дни. Но този период може да продължи и по-дълго. Освен това има хора, които "носят" заразата, без да са видимо болни. Опитът с други вируси показва, че тези хора могат да разпространяват вируса и за по-продължителен период от време.

Как се прави тест за коронавирус?

Тъй като заболяването обхваща предимно по-дълбоката тъкан на белите дробове, би трябвало да се вземе проба от храчките на потенциално заразените. Но тъй като те в много редки случаи кашлят по този начин, медиците работят със секрет от задната част на гърлото. След това пробите се изследват в специализирани лаборатории.

Може ли да се предвиди кога ще отшуми епидемията?

Не. Дори в Китай, където броят на новозаболелите спада, не е сигурно, че може да се очаква скорошен край. При разхлабване на предприеманите сега ограничителни мерки може да се стигне до нов ръст на заразяванията и смъртните случаи. Специално за Европа към момента е невъзможно да се правят каквито и да било прогнози.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"