От Външно министерство препоръчаха в районите, където е установена зараза, да се пътува само в краен случай.

В районите, където е установена зараза, да се пътува само в краен случай, предупредиха от МВнР по повод ситуацията с разпространението на новия коронавирус (COVID-19) в Северна Италия.

От дипломатическото ни ведомство препоръчаха на сънародниците ни да се въздържат от посещение на публични мероприятия, да избягват места със струпване на много хора, както и да спазват мерки за безопасност като носене на предпазна медицинска маска, поддържане на лична хигиена и избягване на пряк контакт с непознати.

Италия е с най-голям брой случаи в Европа, като към неделя броят на заразените в страната е бил 132 души, 26 от които - на интензивно лечение, а в началото на новата седмица вече се говори за над 200 заболели и петима починали, последният от които - мъж на 88 години. Останалите четири жертви също са били в напреднала възраст и придружаващи заболявания.

Регистрирани са нови случаи в населени места, където до този момент е нямало признаци на зараза: град Монца, Сесто Сан Джовани, селцето Валтелина (община Сондрио, област Ломбардия). Има още заболели и в Торино.

Засега не е обявено извънредно положение, но постоянно се въвеждат все повече ограничителни мерки. Преустановено е спирането на влаковете в над 10 селища под карантина, където са регистрирани случаи на заразени хора: малките общини около град Лоди в Ломбардия като Кодоньо, Казалпустерленго, Малео Кастильоне д‘Ада, Теранова дей Пасерини, Сомаля, Сан Фиорано, Сесто Кремонезе. Забранено е напускането на тези населени места, не се допуска и влизане на външни лица.

Един от най-известните оперни театри в света - Миланската скала, преустанови спектаклите, музеите временно затвориха, студенти и ученици бяха пуснати във ваканция до 1 март. Карнавалът във Венеция е отменен, отложени са срещи от италианското футболно първенство и други спортни прояви, а дизайнерът Джорджо Армани закри седмицата на модата в Милано с ревюто си за сезона есен-зима 2020/2021 пред празна зала.

По данни на Италианския статистически институт в област Ломбардия живеят 10 046 българи, половината от които (5241) са в Милано, втория по големина град в страната, а в община Лоди има 313 българи. В другата най-засегната област, Венето, живеят 2312 българи, а в област Пиемонте - 307.

Посолството ни в Рим и генералното консулство в Милано са в готовност да оказват съдействие на сънародниците ни при необходимост, уверяват още от Външно. 

Най-сериозно, освен в Китай, е положението в Южна Корея с 231 нови случая, с което общият брой заболели надхвърля 830. Там са починали осем души.

Извън Китай най-много жертви на новия коронавирус са регистрирани в Иран. Ислямската република потвърди в понеделник за 61 случая, повечето от които в свещения град Кум, където по официални данни са починали 12 души, а според слуховете - поне 50.

Случаите в тези три държави, където разпространението на вируса няма връзка с Китай, говорят, че светът е в ранния етап на пандемия, коментира Би Би Си. Залогът сега е ситуацията да се овладее до края на зимата, с надеждата, че по-високите температури могат да намалят издръжливостта на вируса във въздуха, както се случва със сезонния грип. Но и това не е сигурно...

В световен мащаб заразата обхваща и все повече страни от Близкия изток, където първи случаи бяха докладвани в Ирак, Афганистан, Кувейт и Бахрейн - все при пътници, завърнали се от Иран.

Източник: МВнР, БНР, Би Би Си