Стрелбата в два наргиле-бара в германския град, който се намира недалеч от Франкфурт, е най-кървавият атентат на крайнодесен екстремист след обединението на страната

Българин е убит при масовата стрелба в германския град Ханау, на около 25 км от Франкфурт. Мъжът беше идентифициран като Калоян Велков, на 32 години, от Мездра. Трагедията се разигра в сряда вечерта, когато 43-годишен местен жител застреля девет души в два наргиле-бара, посещавани от имигранти, предимно кюрди.

Жертвите са на възраст между 21 и 44 години. Сред тях има и германски граждани, като поне петима са от турски произход. Случаят напомня масовото убийство в Мюнхен от лятото на 2016 г., когато също бяха застреляни девет души.

Около 22 ч. местно време от преминаващ автомобил били изстреляни няколко куршума по първото заведение, в центъра на Ханау, където загиват трима души. Минути по-късно следва второ нападение в друг квартал на 100-хилядния град, отново срещу такова заведениe, където са убити петима. 

След 7-часово издирване масовият убиец, идентифициран като Тобиас Р., е открит мъртъв в дома си, като оставил писмо, в което изразява крайнодесни идеи, съобщава германската преса. Предполага се, че се е самоубил, като преди това е убил и собствената си майка, с което броят на жертвите му достига 10.

Според властите ксенофобията е била водещият мотив за престъплението. Води се разследване за терористичен акт, но няма данни за негови връзки с някаква организация. Притежавал е разрешително за оръжие и множество муниции.

Крайнодесните му, екстремистки възгледи не са били тайна - според медиите само преди няколко той дни публикувал в интернет видео, в което казва, че планира подобно нападение. Вътрешният министър на провинция Хесен обаче бе категоричен, че извършителят не е бил известен на силите на реда. Разследването оттук нататък трябва да установи дали не е имал съучастници. 

Загиналият българин е пребивавал във федералната република от две години, съобщи пред БНТ генералният консул на страната ни във Франкфурт Антоанета Байчева. Сънародникът ни е бил шофьор на бетоновоз, а в наргиле-бара работел отскоро.

Има информация, че в заведението работят и други българи, но към момента на стрелбата нощна смяна там е бил само Калоян Велков, съобщи още генералният ни консул.

Убитият е роден в Люти дол, но живее в Мездра. Преди да емигрира, бил шофьор на ТИР. Пред БНТ негови съграждани споделиха, че е бил изключително добър и работлив.

Канцлерът Ангела Меркел беше категорична: "Расизмът е отрова. Омразата е отрова. Тази отрова съществува в нашето общество и вече е довела до множество престъпления."

Би Би Си коментира, че неонацизмът намира особено благоприятна почва в източната част на страната, бившата ГДР, където равнището на безработица е по-високо, а нападенията срещу имигрантите и техните убежища зачестяват. След като през 2015 г. Германия отвори границите си за около 1,5 млн. бежанци от Близкия изток, крайнодесните екстремисти използват притока им, за да провокират етническо напрежение и да набират повече млади мъже и жени за своята кауза.

Източник: БНТ, Би Би Си