Заразата, която напомня за епидемията от ТОРС, тръгна от град Ухан и се разпространява скоростно не само из Китай и съседните държави, но също така в Австралия, САЩ и Европа. Болните вече са хиляди, десетки са починали

С китайската нова година, която настъпи на 25 януари - Годината на плъха по лунния календар, - световната общност с тревога следи разпространението на новия коронавирус 2019-nCoV. Началото бе през декември с епидемичен взрив от пневмония, довел до десетки хоспитализирани в един от най-големите китайски градове - 10-милионния Ухан, столица на източната централна провинция Хубей.

Повечето от първите пациенти там са работили на голям местен пазар за риба, морски дарове, живи животни и птици, който от 1 януари е затворен. Установено е, че там незаконно се продавало и месо от диви животни като коали, змии и вълци.

Нарастващият брой заболели обаче показа, че вирусът се предава и от човек на човек, като смъртните случаи в Китай вече са над 80. Няколкостотин са в критично състояние - макар че други прекарват заболяването по-леко и са изписани да се долекуват у дома. Най-уязвими са възрастните хора над 60-годишна възраст със съпътстващи заболявания, например диабет.

След като в средата на миналата седмица епидемията прехвърли границите на провинция Хубей, китайската държава предприе драстични мерки за ограничаване на разпространението, като спря обществения транспорт в Ухан, затвори летищата, забрани напускането на града и спря достъпа на посетители. От неделя в централната част не се допуска и придвижването с лични автомобили, а в цялата страна се спира търговията с живи животни.

Ограничения са в сила и в други големи населени места на Китай, като засегнаха десетки милиони жители в разгара на пролетния фестивал, с който се отбелязва идването на лунната нова година. Временно са затворени основни туристически атракции като Забранения град в Пекин, увеселителни паркове, популярни вериги ресторанти за бързо хранене. Масово се отменят новогодишни тържества, спортни прояви, регионални панаири и карнавали.

Международните летища по цял свят въведоха температурен скрининг на пасажерите от Китай, но това не попречи на вируса да прескочи границите не само на съседните държави. Десетки болни от новия коронавирус вече има в Малайзия, Тайланд, Сингапур, Япония, Тайван, Виетнам, Южна Корея и Непал, а също и в Австралия - засега без летален изход.

В Европа първите три случая бяха открити във Франция. Допреди спирането на транспортните връзки с Ухан по няколко директни полета седмично имаше до три европейски столици: Париж, Лондон и Рим. От понеделник Китай окончателно преустановява и организираните туристически пътувания на своите граждани. 

По-рано от нашето Външно министерство препоръчаха на българските граждани, които пътуват или пребивават зад граница (най-вече в рисковите дестинации), да избягват близко общуване с болни от остри респираторни инфекции и да мият ръцете си често, особено след директен контакт с болни или заобикалящата ги среда.

Задължителна предпазна мярка е и избягването на контакт с живи или умрели животни, животински пазари и сурово месо, предупредиха от американския Център за контрол на заболяванията (CDC) по повод първия регистриран случай в САЩ - на заболял мъж от Сиатъл, щата Вашингтон, който се завърнал от Ухан.

Коронавирусите са голямо семейство вируси, някои от които причиняват болести на дихателния тракт при хората (от леки настинки до тежки пневмонии), а други циркулират между животни, вкл. камили, котки и прилепи.

В редки случаи животинските коронавируси могат да еволюират и да станат заразни за хората - като неотдавнашните епидемии от близкоизточния респираторен синдром (MERS) и тежък остър респираторен синдром (ТОРС, или SARS), от който през 2003-та починаха близо 800 души. Тогава първоизточникът бяха прилепите, а прекият преносител бяха коткоподобните цибетки

Само за седмица броят на потвърдените случаи на заболели от новия щам коронавирус нарасна от 200 до 2000, сред тях и здравни работници. Симптомите включват висока температура, затруднено дишане и поражения върху белите дробове, но по-леките случаи напомнят грип или по-сериозна настинка, което допълнително усложнява диагностицирането.

Започва се с треска, последвана от суха кашлица, а след седмица се стига до дихателна недостатъчност и някои пациенти имат нужда от болнично лечение, пояснява Би Би Си. Смята се, че инкубационният период - от излагането на вируса до появата на симптоми - е между един ден и две седмици, т.е., за разлика от ТОРС, човек може да е вирусоносител още преди да знае за заболяването си. 

В Ухан се строи нова болница с 1000 легла, която трябва да стане готова буквално за няколко дни. В ход е изграждането и на втора, за 1300 пациенти. Обнадеждаващото е, че китайските власти са дали свободен достъп до генома на вируса за допълнителни епидемиологични проучвания и в редица страни се работи по създаването на ваксина.

Световната здравна организация (СЗО) междувременно се въздържа да обяви извънредна ситуация в глобален мащаб и не препоръчва ограничаване на пътуванията и търговията.

Една от последните големи епидемии в Китай бе причинена от свинския грип H1N1 през 2009 г. и държавата наложи сурови мерки за ограничаването му. На влизане в страната пътниците с грипоподобни симптоми бяха подлагани на едноседмична карантина, а температурата на учениците се измерваше редовно и децата с повишени стойности бяха връщани у дома, припомня Би Би Си.