Депутатът от гражданската квота на "Обединени патриоти", родом от Перник, беше предложен от ВМРО и избран от парламента да заеме мястото на арестувания преди няколко дни Нено Димов (видео)

Емил Димитров, по-известен като Ревизоро, беше избран от Народното събрание за министър на околната среда и водите още в първото заседание на депутатите от новия парламентарен сезон.

Кандидатурата му беше договорена ден по-рано на коалиционен съвет между "Обединените патриоти" и ГЕРБ. Досега той беше депутат втори мандат от гражданската квота на ВМРО, чиято номинация беше и досегашният екоминистър Нено Димов, арестуван миналата седмица и обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник

Наследникът му на поста, който на 20 февруари навършва 58 години, е роден в Перник и е заемал различни длъжности в държавната администрация. Според официалната му биография, качена в сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), Емил Димитров е икономист по образование, завършил през 1992-ра Университета за национално и световно стопанство (УНСС), бивш Висш икономически институт "Карл Маркс", а през 1999 г. пак там става и магистър по финанси и счетоводство.

През 2007-а получава и магистърска степен по право от Югозападния университет "Неофит Рилски", а година по-късно придобива юридическа правоспособност. Сертифициран експерт е по съдебно-счетоводни експертизи към Министерството на правосъдието и регистриран вътрешен одитор в публичния сектор към Министерство на финансите, а като адвокат членува в Габровската адвокатска колегия.

До 1992 г. е работил в строителството, в съобщенията и като преподавател. След дипломирането си от тогавашния ВИИ постъпва в Териториалното управление в София, а впоследствие бива преназначен в Главното управление "Държавен и финансов контрол" към Министерството на финансите. Заема последователно длъжностите: финансов ревизор, главен финансов ревизор, финансов експерт и главен финансов експерт. Оттогава, след обявяването му за ревизор на годината, датира и прозвището му Ревизоро.

През 2001-2002 г., при правителството на Симеон Сакскобургготски, е директор на агенция "Митници". През периода 2003-2012 г. работи като финансов контрольор и зам.-директор "Финансова, правна и административна дейност" в структури на Министерството на културата, а също така като правен съветник в структури на Нотариалната камара.

През 2013 г. е назначен за главен секретар на Областната администрация в Плевен, като служител на Министерскиа съвет. Следващата година е избран за депутат в 43-тото Народно събрание, където е зам.-председател на Комисия по бюджет и финанси и член на Комисията по правни въпроси. В настоящия парламен ръководеше Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

Преди да одобрят неговата кандидатура за министър, колегите му гласуваха оставката, която Нено Димов подаде от ареста миналата седмица. Емил Димитров беше подкрепен от 111 народни представители от управляващата коалиция, както и от двама независими. Други трима се обявиха против заедно с БСП и ДПС, като опозицията събра общо 96 гласа. Парламентарната група на "Воля" напусна пленарната зала и не участва във вота.

От БСП заявиха, че изборът на Емил Димитров показва несъстоятелността на това управление, обобщава дебатите БНТ. От ДПС посочиха, че Министерският съвет се е превърнал в център за решаване на кризи. Патриотите и ГЕРБ пък защитиха своя кандидат, убедени, че той ще се справи с този пост. След избора му самият той обеща да работи с всички.

Аз ще съм администратор, ще възлагам задачи, ще търся персонална отговорност, но няма да съм каквато и да било метла - синя, червена, жълта, увери Димитров от парламентарната трибуна, след като положи клетва като министър.

"Преди да взимам крайни решения, аз лично ще се консултирал с експертите за детайлите. Ако трябва, ще искам още хора, ако трябва, ще искам промяна на хора. Аз не съм компетентният по всичко, делегирам отговорности на всички, първата ми работа ще е да отида, да се запозная, трябва да се погледне експертният потенциал, има много качествени хора, които са уволнени", добави още новият екоминистър.