Нено Димов бе задържан в рамките на разследването още ден преди да стане обвиняем заради водната криза в Перник и вече е с постоянна мярка за неотклонение

Министърът на околната среда и водите Нено Димов взе решение да се оттегли от поста, след като прекара нощта в столичното Трето РПУ, съобщи БНР. Оставката му стана факт още преди да изтече 24-часовият срок на задържането му по закона за МВР - и бе приета от премиера Бойко Борисов.

В четвъртък той беше един от десетките отведени за разпит при акцията на Специализираната прокуратура, МВР, Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и антикорупционната комисия заради водната криза в Перник.

Ден по-късно, в петъчния следобед, на брифинг с говорителката на новия главен прокурор Сийка Милева, шефът на Спецпрокуратурата Димитър Петров, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов беше оповестено, че на вече бившия министър е повдигнато обвинение в умишлена безстопанственост в качеството му на длъжностно лице.

Причината е издаването на разрешителни за ползване на водите на язовир "Студена" за промишлени нужди въпреки данните за намаляващия приток. Ако не са отпускани тези обеми, сега язовирът би имал над 7 млн. куб. м вода и нямаше да се налага да има режим, категоричен бе наблюдаващият прокурор Кънев.

Именно той беше представителят на държавното обвинение, заснет предишния ден по обед да придружава Димов до служебния бус, с който екоминистърът първо беше отведен в дома му, а след това и в Националното следствие. Ангел Кънев е наблюдаващ на мегаразследването в Специализираната прокуратура, което търси отговорни длъжностни лица, допуснали с бездействието си да се стигне до водната криза в Перник, припомня БНР. 

Според закона за водите Министерството на околната среда (МОСВ) е единственият орган в България, който следи водните обеми на язовирите и се разпорежда с техните количества, отбелязва БНТ. Предполага се, че през лятото именно екоминистерството е имало достатъчно доказателства и основания, че предстои водна криза заради ниските критични нива на водата в язовир "Студена", но вместо да се разпореди водата да спре да се подава за промишлени нужди, е оставило в сила по-старите режими, разпределени от МОСВ.

В рамките на разследването в Перник и МОСВ бяха разпитани още лидерката на Жени-ГЕРБ Ирена Соколова, отстранена като областна управителка на Перник след началото на водната криза, а също така вече бившият директор на ВиК-Перник Иван Витанов. 

По неофициална иформация е имало обиск и в дома на екскмета на града Вера Церовска, която в началото на ноември изгуби балотажа на местните избори от кандидата на БСП. На този етап и тримата бивши управници са само свидетели. 

Вицепремиерът Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, чиято номинация за Министерския съвет беше Нено Димов, коментира по-рано, че е разговарял с премиера Борисов относно акцията - и я определи като "показно убийство".

При обиска в кабинета на министър Димов се търсеха и доказателства за аферата с италианския боклук. Проверката, разпоредена на МВР и ДАНС от главния прокурор, трябва да установи дали притежателите на отпадъци у нас спазват Закона за управление на отпадъците и Закона за опазване на околната среда.

От прокуратурата разпространиха снимки как главният прокурор Иван Гешев разговаря в Перник с кмета Станислав Владимиров (вляво), докато в София министърът на околната среда и водите бива отведен за 24 часа в ареста (долу вдясно) след обиска във ведомството му (горе вдясно) във връзка с водната криза и вноса на отпадъци

Междувременно главният прокурор Иван Гешев беше на място в Перник, за да координира действията на правоохранителните органи и се срещна с новия кмет на града Станислав Владимиров, който още на 22 ноември подаде в прокуратурата сигнал за водната криза, причинена от експлоатацията на язовир "Студена".

Главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов уточни, че проверките на ВиК дружествата в страната и проверките за нерегламентираното съхранение и изгаряне на отпадъци се осъществяват паралелно, но не са свързани. По думите му проверката за отпадъците е разпоредена от главния прокурор на МВР и ДАНС, изготвен е план за действие и тя ще обхване всички площадки на територията на страната, които се използват за съхранение на боклук. 

В Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) е сформиран щаб, където ежедневно постъпва информация, изготвя се и "пътна карта" за наличието, движението и количеството отпадъци на съответната територия. Ако бъде открито нарушение и бъдат събрани данни за престъпление, материалите ще бъдат докладвани на съответната прокуратура и на главния прокурор, разпоредил проверката.

Подаването на питейна вода е пряко свързано с националната сигурност, затова с моя заповед - и на председателя на ДАНС, - са разпоредени проверки във ВиК дружествата в цялата страна, добави той.

На министъра е наложена мярка задържане за срок до 72 часа, като се иска и постоянното му оставане в ареста.

Източник: БНР, БНТ, Прокуратура на Република България