Астрономическата пролет настъпва на 20 март в 3,50 ч.

След снежния край на февруари през първата десетдневка на март времето се очаква да е по-топло от обичайното, но след това температурите постепенно ще се нормализират. Като цяло обаче динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена и времето ще е променливо, с чести превалявания и промени в температурите и фазата на валежите, съобщават за агенция "Фокус" от отдел "Метеорологични прогнози" към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Месецът започва с предимно слънчево, топло време и максимални температури между 13 и 18 градуса. До средата на десетдневката високите стойности на термометъра ще се запазят, но на места ще има слаби превалявания от дъжд.

Около 5-6 март е с повишена вероятност да има обстановка с повсеместни и по-значителни валежи. Температурите ще се понижат. Вероятност за сняг има главно в нощните часове, на места в Предбалкана и по високите полета на Югозападна България, без да се натрупва снежна покривка.

Валежите временно ще спрат, но през следващите дни ще превалява още, с различен обхват и интензивност. Температурите слабо ще се колебаят около стойности, близки и все още малко по-високи от обичайните.

В началото на втората десетдневка температурите ще се понижат още малко и до края на периода ще бъдат близки и дори малко по-ниски от нормалните. Времето ще се задържи динамично, с условия за валежи, особено през първата половина и в края на десетдневката, като по преминаването на студените атмосферни фронтове в Северна и Западна България дъждът ще преминава в сняг.

Началото на астрономическата пролет е на 20 март. в 3,50 ч. През третата десетдневка температурите постепенно ще се повишават, но все пак ще остават близки до средните за периода. По-голяма е вероятността за валежи през първите дни на десетдневката.

Най-ниските температури през март ще бъдат между -8 и -3 градуса, най-високите - от 20 до 25 градуса, а средната месечна стойност ще бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е 5-7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините остава под нулата (от -8 до -3 градуса).

Месечната сума на валежите пък ще бъде около и над нормата, която в равнините е 40-60 л/кв.м, а в планините между 60 и 90 л/кв.м.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"