Грип Б се проявява в рамките на часове с висока температура и мускулни болки; най-засегнати са децата и младите хора до 29 години; в цялата страна е обявена грипна епидемия, учениците са във ваканция до 11 март

Новият коронавирус COVID-19 настъпва в цяла Европа, но към 6 март у нас все още няма официално диагностициран случай. В замяна на това втората грипна вълна в страната се разраства бързо и в цялата страна беше обявена грипна епидемия до 11 март. 

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че грипът засяга предимно децата от пет до 14 години. Заболяването се проявява в рамките на часове с висока температура и мускулни болки, предупреждава БНТ. Усложнения има обикновено при хора с хронични заболявания и слаб имунитет. 

От Националния оперативен щаб вече обявиха, че грипът изчерпва медицинските ресурси. Някои от инфекциозните отделения в страната са препълнени, като част от тях трябва да посрещнат евентуално и заразените с коронавирус.

Здравните власти са разпоредили болниците да са в готовност за разкриване на още легла за пациенти с усложнения от грип. На места се закриват специализирани отделения, за да бъдат настанявани там хората с усложнения от грипа.

Затворени за грипна ваканция поне до следващата сряда, 11 март, са и всички училища в страната. Препоръчва се да бъдат преустановени и учебните занятия в университетите, както и масовите мероприятия, вкл. спортни и културни.

Детските градини и яслите продължават да приемат деца, но със задължителен медицински преглед на входа, както и при засилени мерки за почистване и дезинфекция в помещенията. По преценка на родителите и семействата децата може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

Преустановяват се детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения.

Според медици грипните вируси са типични за сезона, но тази година болните са много повече. Д-р Филип Филипов, специалист по вътрешни болести, коментира: "Не е само грип - те си върлуват, различни вируси, бактерии. Профилактиката е да се взимат имуностимуланти, които има в аптеките, защото който не си е направил ваксина, вече е късно."

През последната седмица в нациoналната грипна лаборатория положителните проби за грип Б са били 12 пъти повече от положителните проби за грип А, който стана причина за епидемия през януари и февруари.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев коментира: "Преди 40 години не го знаехме. Мислеме, че грип А прави епидемиите, сега се оказа, че на всеки пет години една епидемия е от грип Б."

Така за първи път от години грипната вълна в края на януари е последвана от втора, която е много по-агресивна и поразява два пъти повече хора. 

"Втората вълна, която тече, е доста по-агресивна дори от първата, която мина. Проблемът е тип Б от грипния вирус, който води до тежки интоксикации при децата, кръвните картини са твърде раздвижени, температурите са силно високи", казва пред БНТ педиатърката д-р Юлияна Йоргова.

Управителят на специализираната болница за лечение на белодробни заболявания в Благоевград д-р Петър Георгиев споделя:

"Все още не сме се изчистили от усложненията от първата вълна, когато беше грип А. Болницата не е преставала да бъде пълна. Този грип обикновено започва остро, за часове се разболява човек, с болки по цялото тяло, по мускулите, по костите, по ставите, разтрисания, температура до 39 градуса."

Източник: БНТ