Виктория беше фаворит на букмейкърите с меланхолична англоезична балада (а ла Били Айлиш) на познатия от предишните ни участия екип на "Симфоникс" начело с композитора Борислав Миланов. Конкурсът обаче няма да се състои...

Tears Getting Sober (Сълзите стихват) - песента, с която Виктория Георгиева (VICTORIA) трябваше да представи България на Евровизия 2020 в нидерландския град Ротердам през май, имаше най-сериозните изгледи да стане победител в 65-ото издание на конкурса, като осигури домакинството ни догодина.

Виж още: 10 балади, които са печелили Евровизия (видео)

Заради пандемията от COVID-19, която затвори вътрешните и външните граници на ЕС, събитието с участие на повече от 40 държави тази година няма да се състои, решиха обаче от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). След тази новина медиите в страната домакин Нидерландия бяха категорични: "България спечели Евровизия".

Дори след излизането на руската песен UNO, изпълнявана от Little Big, нашата страна беше фаворит в залаганията при букмейкърите с 13% шанс да спечели. Пак според тези прогнози най-големите ни конкуренти щяха да бъдат Швейцария, Литва, Исландия, Русия, Италия, Румъния и Малта, която беше избрала да се представи с Дестини, победителката от детската Евровизия 2015 в София

Tears Getting Sober е продуцирана от българската компания Ligna Studios, в публично-частно партньорство с БНТ. "Настръхнах! Шедьовър! Разплака ме! Добре дошли отново в Топ 10!", гласяха някои от първите коментари за меланхоличната балада, макар че според други и звученето, и визията наподобяват популярни изпълнителки в жанра "инди поп".

Споменати бяха Лорд, Лана Дел Рей и най-вече нашумялата Били Айлиш, която тази година обра наградите "Грами" в най-важните категории и изпя песента към най-новия филм за Джеймс Бонд. Намерена беше дори прилика с хита на Питбул и Кристина Агилера от 2013 г. Feel This Moment...

Освен самата певица, по музиката и текста на Tears Getting Sober са работили "Симфоникс интернешънъл": композиторът Борислав Миланов, Лукас Оскар от Австрия и Корнелия Виболс (Швеция). Те стоят зад няколко успешни наши участия напоследък: четвъртото място на Поли Генова, която предизвика сензация през 2016 г. с If Love Was a Crime, и последвалото вицешампионско класиране на Кристиан Костов с Beautiful Mess, натрупала дивиденти заради отсъствието на Русия от песенния конкурс.

Последния път, през 2018-а, Миланов написа Bones за специално сформираната вокална група "Екуинокс", която включваше и чужденци. Те се класираха едва 14-и, но песента му за Австрия влезе в челната тройка. Миналата година пък удари рамо на Малта (с Chameleon, отново дело на "Симфоникс") и Азербайджан (като съавтор на Truth).

Тв премиерата на Tears Getting Sober и клипа към нея се състоя на 7 март в съботното предаване на БНТ1 "Денят започва с Георги Любенов", като за десетината дни, докато стане ясно, че конкурсът няма да се състои, видеото натрупа 1,5 млн. гледания и близо 15 хил. коментара в YouTube. 

"Tears Getting Sober е много лична за мен, защото имам много голямо участие в нея като автор", коментира младата певица, която е 13-ият български представител в историята на песенния конкурс.

БНТ участва на Евровизия от 2005 г., но миналата година се отказа поради финансови причини. Сега като генерален спонсор беше привлечена българската финансово-технологична компания iCard, която има над 250 служители, стотици хиляди клиенти и оперира в 30 държави. Виктория засне за тях и рекламен клип, където за първи път прозвуча откъс от песента.

Музикалното видео за Tears Getting Sober пък бе реализирано съвместно с продуцентската компания Four Elementz. Оператор и продуцент е Росен Савков, а режисьор и сценарист - Виктория Караколева, която обяснява, че целта им е била да уловят емоцията и стила на изпълнителя: 

"Заснемането в един кадър (т.нар. one shot формат) позволява на зрителя да се чувства свързан и съпричастен с Виктория през цялото време. Чрез липсата на монтаж зрителите ще почувстват докрай емоцията, която тя влага в песента. Клипът показва нейния вътрешен свят - едно условно пространство, което ние визуализираме с природни и стихийни елементи, като правим аналогии с нейното вътрешно състояние."

Според самата Виктория, която определи песента като "много лична", идеята на видеото е зрителите да се потопят в емоцията - "за трудностите, през които всички преминаваме, и силата да продължиш напред".

Слоганът на Евровизия 2020 е Open up (Разкрий се) и ние правим точно това с нашите видео и песен - говорим за проблемите на младите хора и показваме, че има начин те да бъдат решени, обясни от своя страна Геновева Христова от Ligna Studios, основателка на креативния хъб MISSIA23.

Евровизия 2020 щеше да се състои в Ротердам в средата на май, като Виктория трябваше да излезе във втория полуфинал на 14 май. 

Преди това певицата трябваше да тръгне на европейска обиколка с рекламна цел, като първата й поява с песента щеше да бъде на Евровизия партито в Лондон на 29 март. Следваха участия в Амстердам на 4 април и Мадрид на 11 април. Новият коронавирус обаче осуети не само нейните планове...

Варненката, която подготвя дебютния си албум, е позната от сезон 4 на българския X-Factor, където се класира в Топ 5. Миналата година тя записа в Лос Анджелис сингъла I Wanna Know, чийто клип е гледан близо 1 млн.пъти в YouTube.

Българската песен за Евровизия се появи в последния момент от предварителната надпревара. Два месеца преди събитието мнозинството от общо 41 държави участнички вече бяха обявили своите песни за конкурса.

През 2019 г. Нидерландия спечели конкурса за пети път също с балада - Arcade на Дънкан Лорънс.