Bones остана едва 14-а, но Nobody But You на композитора Борислав Миланов нареди Австрия на първо място във вота на журито и на трето в крайното класиране, а One Lucky Day на Филип Киркоров вкара Молдова в Топ 10

България не спечели Евровизия 2018 и се нареди едва на 14-о място в крайното класиране, но българските композитори пожънаха значителен успех в песенния конкурс.

Русия, представена от Юлия Самойлова, която миналата година не беше допусната да се състезава в Украйна, не се класира за финала, но там беше дежурният Филип Киркоров - този път в делегацията на Молдова.

Виж още: Песен от българин е фаворитът на Евровизия 2016

Роденият във Варна руски естраден идол често пише песни за участници в Евровизия, а тази година с негова композиция на сцената излезе триото от Молдова "ДоРеДоС".

Макар че текстът на Джон Балард е пълен с типичните за конкурса англоезични клишета, песента им One Lucky Day е енергична и беше представена с раздвижена, почти театрална хореография, като им донесе 10-о място в крайното класиране.

Композиторът на българската песен Bones Борислав Миланов постигна по-голям успех с песента си за Австрия Nobody But You, написана съвместно със Себастиан Арман и представена от Сезар Сампсон, с когото са част от творческия екип "Симфоникс". 

Цветнокожият певец участва на Евровизия и предишните две години като беквокалист на нашите представители Поли Генова и Кристиан Костов, а сега излезе на сцената като титуляр.

 

34-годишният Сезар е роден в Линц и освен певец, модел и танцьор, е социален работник, физиотерапевт и фитнес инструктор по примера на баща си, който преподава пилатес. Музикалната си дарба е наследил от майка си, певица и авторка на песни, а леля му е пяла в британското дуо от 80-те години "Пепси и Шърли".

Макар че не постигна успеха на Кончита Вурст от 2014 г., Nobody But You излезе начело в първата половина от гласуването, когато с преки включвания от 43-те държави участнички бяха обобщени точките, дадени от националното жури.

След като зрителите изстреляха на върха Нета (Израел) и подгласничката й от Кипър, австрийската песен финишира на трето място, събирайки едва 13-и резултат във вота на публиката.

Композиторската награда обаче отиде при Bones, изпълнена от вокалния квинтет "Екуинокс". Българската песен остана девета в журирането на музикалните експерти от отделните държави, но беше отличена с един от трите приза "Марсел Безансон", определени от композиторите, акредитираните журналисти и коментаторите в Лисабон.

Представителите на медиите отличиха френското дуо "Мадам Мосю" с Mercy, а призът за артистичност отиде у кипърската представителка Елени Фурейра с Fuego.

Наградата, която носи името на основателя на песенния конкурс, се връчва от 2002 г., а на Bones беше присъдена заради оригиналност и национална идентичност в текста и музиката, съдържаща елементи от българския фолклор.

Междувременно стана ясно, че "Екуинокс" няма да останат проект само за Евровизия 2018 и се готвят да запишат още песни. Страната ни получи и приз за най-добро заснемане на сценичната изява.