Композицията на "Симфоникс" се изпълнява от петчленната вокална група Equinox, събрана специално за конкурса: Георги Симеонов - JJ, вокалиста на група "Сленг" Владо Михайлов, Жана Бергендорф, която имитира Сия, и двама афроамериканци

Equinox ("Екуинокс", от англ. - равноденствие) е формацията, с която България се представя на Евровизия 2018 в Португалия. Петчленната вокална група е събрана специално за конкурса, чието 63-то издание започва на 8 май в Лисабон.

Песента им Bones ("Кости", като едноименния кримисериал) е отново дело на "Симфоникс", които стоят зад успешното представяне на Кристиан Костов и Поли Генова през последните две години.

Виж още: Втори сме на Евровизия 2017, спечели Португалия (видео)

Към авторския екип, съставен от композитора Борислав Миланов и Йоаким Першон, тази година се присъединяват Даг Лундберг и Трей Кембъл, който е и един от петимата изпълнители.

Трима от тях са българи: фронтменът на групите "Сленг" и "Сафо" Владо Михайлов, който миналата година беше на Евровизия като беквокалист, а има и множество актьорски изяви в чужди и български филми ("Възвишение", "Бензин", "Нокаут, или Всичко което тя написа"), победителката от X-Factor 2013 Жана Бергендорф, с прическа като австралийската хитмейкърка Сия, и Георги Симеонов - Джей Джей, популярен като тийнейджър от пловдивската бойгрупа "032", а днес преподавател по поп, соул и R'n'B пеене, разпознат от чуждите медии и като претендент от румънския X-Factor.

Другият от двамата афроамериканци, които допринасят за интернационалното звучене на парчето, е Джони Мануел, достигнал миналата година полуфиналите на "Америка търси талант".

Жана Бергендорф, която се определя като "петия елемент" в "Екуинокс", с четиримата мъже от групата: Владимир Михайлов (крайният вдясно), Георги Симеонов - JJ, Трей Кембъл и Джони Мануел

Bones носи послание за истинските ценности в живота и безусловната любов, отвъд ограниченията на материалния свят, обясняват от БНТ. А освен че има универсално послание, дава и много добри възможности за оригинално сценично представяне, смята продуцентът на българското участие в Евровизия Йоана Левиева-Сойър.

"Първоначално имах различни планове за тази песен, но дълго време не намирах подходящия изпълнител за нея. Всичко се промени на 180 градуса, когато Георги Симеонов - JJ, ми се обади, за да ме попита дали имам подходяща песен за Евровизия, защото искаше да участва в селекцията на БНТ. Когато той записа части от нея, осъзнах, че може да се получи нещо уникално, ако включа различни гласове", разказва Борислав Миланов и продължава:

"Всеки нов изпълнител, който се присъединяваше към проекта, носеше нещо ново като емоция и история и надграждаше песента. Връщане назад нямаше - без някой от тези изпълнители, Bones губеше своя заряд, емоция и усещане. Затова те останаха в група, за да не жертваме начина, по който звучи парчето."

По думите му това е първият проект, който "Симфоникс" реализират по този начин - групата се събра, заради песента, а не обратното.

"Естественото развитие на творческия процес придаде на Bones универсално послание за любов, разбирателство и сплотеност. Тя е доказателство, че музиката е по-голяма от всички ни, стои над всяко его, защото в проекта се обединиха хора от различни култури и със специфично светоусещане", заключава Миланов, който тази година е ангажиран и с австрийската песен Nobody But You, изпълнявана от Сезар Сампсон, беквокалист на Поли Генова в If Love Was a Crime през 2016 г.

"Екуинокс" вече са заснели и lyric video, а първите коментари ги оприличават на звезди от филм за супергерои в открития Космос. Вижте и англоезичния текст на Bones, където се пее: "Любовта е като черна дупка..."

Love is like a blackhole
Everything is dark
You just gotta let go
And feel it, feel it, feel it

We fall off the deep end
Just to get a rush
You know that it’s right when
You feel it, feel it, feel it

What is life if it’s just of the earth, only of the flesh and bones?
Wanna thrive in the dust of the universe and way into unknown

So I love beyond the bones
Goes deep inside your soul
I love beyond the bones

Wanna be the fire
Even if it burns
Offer up my fibres
To feel it, feel it, feel it

What is life if it’s just of the earth, only of the flesh and bones?
Wanna thrive in the dust of the universe and way into unknown

So I love beyond the bones
Goes deep inside your soul
I love beyond the bones

I love beyond the bones
Into the unknown
Where no other love goes