МВнР: Подобни неща не помагат за развитие на двустранните отношения

На 6 март вечерта по Тв "Россия 1" бе излъчено 40-минутно предаване, посветено на честванията на Трети март в България и "неблагодарните българи". Конкретният повод е назидателната реч на руския патриарх Кирил пред българския президент Румен Радев в София, пише в. "Сега".

За речта му българите разбраха, след като патриархът се върна в Москва и качи в сайта на патриаршията видеозапис на речта си без отговорите на българския президент. А в прессъобщението на президентството изобщо не се споменаваше какво е казал Кирил.

На другия ден в предаването "Вечер" с водещ известния журналист Владимир Соловьов, близък до Кремъл, се обсъжда "Защо България забрави "руската кръв"?".

Участват Семьон Багдасаров, директор на Центъра за проучване на страните от Близкия изток и Централна Азия, Николай Рибаков, зам.-председател на партия "Яблоко", Михаил Велер, писател философ, проф. Виталий Третяков, професор, декан на Висшето телевизионно училище към МГУ, Владимир Сергиенко, председател на Германския съюз на писателите за междунационално съгласие, Сергей Михеев, политолог.

Тонът за неблагодарните българи е зададен от водещия Соловьов. Повечето от събеседниците го подкрепят.
"Г-н президентът (Радев), който, когато бе избран, у нас мнозина... (имитира ръкопляскане). Проруски президент дойде. Защо? Защото е военен. Само че той е генерал от българските ВВС, завършил академия на ВВС в САЩ. И каза: "Защо решихте, че съм проруски? Аз съм проамерикански, пронатовски, аз съм единственият български летец, учил в САЩ." Какво искате? Този човек, ако можем да го сложим в кавички, който продаде своята вяра, своя народ, да си спомни за тези, които наистина са загивали за неговия народ? Та за него сега има друго божество - това са САЩ като страна на содомитите, на които той се моли. Другата страна е Турция, с която самите те... Приятелите им вече са други. Тодор Живков, който между впрочем беше комунист, но български патриот, имаше двама приятели - СССР или голяма Русия и руския народ и Гърция. И сега имат двама - содомитите американци и турците, които са ги клали. Какво искате от тези дегенерати, управници на България?", казва Багдасаров.

Той е най-шумен и яростен от всички в предаването, като дори заявява, че е време българските управници да бъдат сменени. Думите му срещат одобрение с изключение на един от участниците.

В четвъртък в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви водещата Цветанка Ризова попита Волен Сидеров как ще коментира думите на Багдасаров. Лидерът на "Атака" контраатакува как тя ще коментира американските посланици у нас, Джон Маккейн, Хилари Клинтън.

Поведението на руския патриарх у нас предизвика раздори в редиците на Обединените патриоти. Последвалата кампания в руски медии срещу България засега не е коментирана от президента Радев.

Министерството на външните работи няма да коментира обидни квалификации по отношение на българските институции в руските медии, се казва в днешно изявление на дипломатическото ни ведомство.

Доколкото става ясно от записа, участниците в предаването изразяват лично мнение, а не официални позиции на институции, се казва в писмен отговор на МВнР до БНР. От Външно обаче са категорични, че подобни случаи не спомагат за развитие на двустранните отношения.