Киселият зелен герой от книжките на Доктор Сюс, игран навремето от Джим Кери, е по кината у нас от този петък, 23 ноември, като анимация от създателите на "Аз, проклетникът"

Киностудията зад "Аз, проклетникът" и "Миньоните" поставя във фокуса на новия си филм друг злодей от ранга на Гру - Гринч на Доктор Сюс (1904-1991). 

Шефът на "Илюминейшън" Крис Меледандри вече е адаптирал за голям екран две други творби от същия автор: "Хортън" (2008) и "Лоракс" (2012). Сред продуцентите на екранизацията по 69-страничната книжка за деца отново е и вдовицата на писателя, Одри Гейзъл.

Виж още: Анимационните филми на 2018 г. (видео)

Гринч е един от емблематичните образи на Джим Кери и е популярен у нас именно в неговото превъплъщение от филма на Рон Хауърд "Как Гринчът открадна Коледа" (2000).

Всъщност приказката от 1957 г. е екранизирана още десетилетие след създаването си, като рисувано филмче за телевизията. Тогава в ролите на разказвача и самия Гринч влиза актьорът Борис Карлоф, нашумял през 30-те като друг зелен злодей - чудовището на Франкенщайн.

Именно оттогава е една от песничките, използвани в трейлърите за новата анимационна екранизация - You’re a Mean One, Mr. Grinch. Сега тя е записана и в хип-хоп версия от рапъра Тайлър дъ Криейтър, който се е вдъхновил за още авторски парчета като I Am the Grinch.

Този път ролите на Гринч и разказвача са разделени - задкадровия текст чете попзвездата Фарел Уилямс, който редовно си сътрудничи с "Илюминейшън" в музикалното оформление на анимациите им, а заглавният персонаж говори с гласа на Бенедикт Къмбърбач.

Британският актьор е популярен като Доктор Стрейндж от комиксовите филми на "Марвъл" и сериала "Шерлок", но е озвучавал и друга холивудска анимация - "Пингвините от Мадагаскар", а също така дракона Смог в трилогията игрални филми по "Хобит" от Дж.Р.Р.Толкин. 

У нас гледаме новия "Гринч" от този петък, 23 декември, с български дублаж заради детската публика, като с ролята на разказвача е натоварен актьорът Иван Юруков ("Дъвка за балончета", сериала "Столичани в повече").

Първият трейлър, където за фон беше използван хитът на Фарел от "Аз, проклетникът 2" Happy, обаче не беше особено многословен...

Гринч и койчовците обаче са засенчени от един поддържащ герой, който дори няма реплики - кучето Макс. Домашният любимец на Гринч, който е негов верен слуга и дясна ръка в пъклените му замисли, носи името на главния персонаж от "Сами вкъщи" и явно рекламира продължението, което се чака догодина.