Освен португалския победител от Киев "Обич за двама" и Rise Like a Phoenix на Кончита Вурст (2014), бавните песни са триумфирали и в предишни издания на конкурса

България се състезаваше на Евровизия 2017 с баладата Beautiful Mess, с балада, изпята от тогавашния вокалист на група "Каффе" Орлин Павлов (Lorraine), започна и участието ни в конкурса през 2005 г., балада е и първата песен (Refrain от Швейцария), печелила титлата в далечната 1956 г., както и актуалният победител - португалската Amar Pelos Dois ("Обич за двама") в изпълнение на Себастиан Собрал.

Виж още: 10 хита за дансинга от архивите на Евровизия (видео)

Повечето песни, които триумфират на Евровизия, са в по-динамично темпо, но в над половинвековната история на конкурса има и множество запомнящи се балади, събрали максималния брой точки.

Предлагаме ви да си припомним десетина от тях - хронологично, пътувайки назад във времето. Предишната балада, спечелила титлата, беше австрийската Rise Like a Phoenix на Кончита Вурст през 2014 г.

2008 г. - Дима Билан (Русия) с Believe

Менторът на Кристиан Костов в "Голос дети" печели при второто си явяване в конкурса (след второто място през 2006 г.). За печелившето му изпълнение с него на сцената излизат унгарският цигулар Едвин Мартон и трикратният световен шампион по фигурно пързаляне Евгений Плюшченко.

2007 г. - Мария Шерифович (Сърбия) с "Молитва"

След шока от победата на финландците "Лорди" с Hard Rock Hallelujah, това е последната изцяло неанглоезична песен преди тазгодишната победа на Португалия, както и първото участие на Сърбия като самостоятелна държава след разпадането на Югославия и съюза с Черна гора.

1996 г. - Еймеар Куин (Ирландия) с The Voice

Авторът на песента победител от 1994-та Брендан Греъм се завръща с нова балада, а вокалистката е избрана от състава на хоровия ансамбъл за средновековна музика Anúna.

1995 г. - Secret Garden (Норвегия) с Nocturne

Дуото представлява Норвегия с почти изцяло инструментална композиция, макар цигуларката Фионуала Шери да е ирландка. Сценичният й партньор Ролф Льовланд е автор на песента и побеждава за втори път в конкурса. Смята се, че от нея е плагиатствана мелодията от хитовата анимация "Шрек" (2001).

1994 г. - Пол Харингтън и Чарли Макгетиган (Ирландия) с Rock'n'Roll Kids

С тази песен Ирландия побеждава за трета поредна година, макар според злите езици песента да е била подбрана умишлено като непечеливша, тъй като местната обществена телевизия не била готова да домакинства отново конкурса.

1988 г. - Селин Дион (Швейцария) с Ne partez pas sans moi

По онова време канадката Селин Дион е едва на 20, но вече звезда, и преди да започне да пее на английски, приема да се яви на Евровизия от името на друга френскоезична държава. Автори на песента й са Нела Мартинети и турският композитор Атила Шерефту.

1987 г. - Джони Логан (Ирландия) с Hold Me Now

Това е втората му победа след 1980 г. с What's Another Year, а през 1992-ра негова песен, изпълнена от Линда Мартин (Why Me?), печели конкурса за трети път. Ирландия впрочем има най-много титли от Евровизия - общо седем, следвана от Швеция с шест.

1982 г. - Никол (Германия) с Ein bisschen Frieden

Певицата е едва на 17 (на колкото беше тази година и българският участник Кристиан Костов), а парчето печели с рекордна за времето си преднина и става хит в класациите.

1972 г. - Вики Леандрос (Люксембург) с Apres Toi

Вики Леандрос е родена в Гърция, но започва кариерата си в Германия, където баща й се реализира като музикант, а при двете си участия в конкурса пее на френски, представлявайки Люксембург. Печеливше е второто й участие на Евровизия, а като всеки голям хит навремето, песента има и български кавър - "След теб", изпълнен от Лили Иванова.

1966 г. - Удо Юргенс (Австрия) с Merci Chérie

Една от големите звезди на Австрия, покойният вече Удо Юргенс е автор на близо 1000 песни, а албумите му са продадени в над 100 млн. тираж. Печели Евровизия от третия си опит. Въпреки френското си заглавие, в оригинал песента, с която печели Евровизия, е на немски, макар да има и френскоезична версия.