Обвиненията на Демократите са, че американският президент е възпрепятствал умишлено правосъдието

Американският президент Доналд Тръмп може да е възпрепятствал правосъдието, заявиха от Демократическата партия в Съединените американски щати, предава "Дейли телеграф", цитиран от Фокус.

Изявлението дойде, след като се появи информация, че Тръмп може да е призовал уволнения директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми да прекрати разследването за връзки на бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин с Руската федерация.

Чък Счумър, лидерът на Демократите в Сената, призова Републиканската партия, която подкрепи Тръмп на президентските избори миналата година, да се присъедини към исканията им за пълно изясняване на случая.

Виж още: Скандалът с уволнението на шефа на ФБР се разраства

Нанси Пелоси, бившият демократически лидер в Сената, описа поведението на държавния глава, ако то съвпада с посоченото в бележките на Коми, като „атака срещу върховенството на закона“.

Възпрепятстването на правосъдието може да бъде причина за импийчмънт, добавят от британския вестник.

Американският президент Доналд Тръмп е поискал от бившия директор на Федералното бюро за разследване (ФБР) Джеймс Коми да прекрати разследване за предполагаеми връзки на бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин с Руската федерация. 
Това е заявил сътрудник на Коми, който е видял бележката от страна на държавния глава, предава Ройтерс.

В бележката Тръмп е заявил на Коми, че "се надява", че той „може да се откаже от това“ (разследване).

От Белия дом отхвърлиха информацията, коментирайки, че разговорът между президента и бившия директор на ФБР не е предаден вярно и точно.

Скандал с класифицирана информация

Всичко това се случва на фона на информациите, че по време на срещата си с външния министър на Русия Доналд Тръмп е разкрил класифицирана информация без позволение. По време на разговорите президентът се отклонил от предварително уговорените параметри и започнал да описва подробности от строго секретната информация, съобщава "Вашингтон пост". 

От Белия дом отричат да се е стигало до разискване на факти, представляващи класифицирана информация. Самият Тръмп пък влезе в лек конфликт с позицията, изразена от екипа му, коментирайки, че е имал пълното право да сподели информация с Русия.

Тези данни са за тероризма и сигурността на пътническите полети, уточни Тръмп в изявление в "Туитър". 

Той обясни, че е споделил информацията по хуманитарни причини, тъй като би желал Русия да засили значително приноса си в борбата срещу групировката "Ислямска държава" и тероризма като цяло.

Източник: Агенция "Фокус"