Букмейкърите повишиха залозите за импийчмънт на Тръмп

Разраства се скандала с уволнения шеф на Федералното бюро за разследване Джеймс Коми, съобщава Нова телевизия.

На фона на протестите пред Белия дом срещу внезапното уволнение на Коми, комисията по разузнаването към Сената покани вече бившия шеф на ФБР на изслушване при закрити врата във вторник.

Уволнението му идва в момент, в който той ръководеше разследване дали Тръмп е участвал в заговор с Русия, за да спечели президентските избори. 

Милиардерът каза, че уволнението няма нищо общо с разследването. А Коми бил махнат, защото "не вършел добра работа". Обаче политическите наблюдатели в САЩ почти единодушно са на мнение, че истинската причина е разследването на хора от екипа на Тръмп за връзки с Кремъл.

Само ден преди да бъде уволнен Коми е поискал разширяване и повече ресурси за разследването срещу свързани с Тръмп съратници, за които се предполага, че са имали незаконни контакти с Русия.

Обтегнати отношения

Отношенията между президента и шефа на ФБР не са били положителни и по друг параграф. Веднага след като Тръмп обвини Обама, че го подслушвал, Джеймс Коми направи изявление, че това не е вярно и никъде няма доказателства във ФБР за подобни действия.

Според източници от Белия дом Тръмп бил особено недоволен, че Коми не е направил нищо, за да провери по-обстойно дали наистина Обама е наредил подслушване на телефоните му.

Но източници от Конгреса на Съединените щати твърдят, че шефа на ФБР е поискал да разшири воденото разследване на предполагаемата руска намеса. И само няколко дни след това е бил уволнен.

Самият Коми коментирал пред колегите си във ФБР, че Тръмп е "луд и обитава царството извън нормалното".

Скачат залозите за импийчмънт на Тръмп

Внезапното уволнение на директора на ФБР предизвика и вдигане на залозите за евентуално сваляне на президента Доналд Тръмп чрез импийчмънт, съобщават букмейкъри. 

Вероятността американският президент да бъде подложен на импийчмънт почти се е удвоила в сряда - от 33% на 60%, каза говорителят на ирландската онлайн букмейкърска компания Paddy Power Люис Дейви. 

Уволнението на Коми припомни подобно решение, взето през 1973 г. от тогавашния президент на САЩ Ричард Никсън. Той уволни специалния прокурор, натоварен с разследването по скандала "Уотъргейт". Година по-късно Никсън напусна поста си. Все пак залагащите нямат някакви конкретни основания. Онлайн залаганията в САЩ много рядко са разрешен, така че тези данни не отразяват изцяло мненията в американското общество.

Скандалът тепърва набира сили и не се знае докъде ще стигне, но при всички случаи ще бъде обсъждан много дълго време, прогнозират вещи в политическия живот на Вашингтон.

Източник: Си Ен Ен, АФП