Белгийската прокуратура иска 18 месеца затвор за всеки от родителите

Родители са на съд в Белгия, след като 7-месечното им бебе е починало от недохранване. И двамата са били на мнение, че то не трябва да приема мляко и глутен, затова било хранено с овес, киноа и ориз. 

Бебето е тежало едва 4,3 кг, около четири килограма по-малко от очакваното за възрастта му, съобщава "Велт", цитиран от dnes.dir.bg.

Детето било изключително недохранено и дехидратирано, констатирали лекарите.

През първите месеци след раждането майката кърмила, а понякога и дохранвала с адаптирано мляко, но кърмачето не понесло добре храната. Вместо да се консултират с лекар, родителите поставили на детето си диагноза глутенова и лактозна непоносимост и започнали да го хранят с продукти, които продавали в своя биомагазин. Малкият Лукас се хранел със заместители на млякото, направени от овес, киноа и ориз.

Според прокуратурата бебето системно гладувало и имало проблеми с дишането.

Интервю: Никола Донев: Месото е убийство, а млякото е продукт на системно изнасилване

Пред съда бащата заявил, че винаги са се опитвали да се грижат добре за сина си. Майката Сандрина е казала през сълзи, че би завела детето по-рано на лекар, ако можела да върне времето назад. Според родителите бебето било весело и игриво и това можело да потвърдят и клиенти на магазина.

Една нощ обаче състоянието му рязко се влошило. Родителите се притеснили и го завели на хомеопат. Той реагирал веднага на сериозността на състоянието и ги изпратил незабавно в болница, но когато пристигнали, бебето било починало.

Прокуратурата е поискала 18 месеца затвор за всеки от родителите. Защитата се е аргументирала, че Лукас има три сестри, които са отгледани добре от родителите. 

Присъдата се очаква на 14 юни.

През юли 2016 г. в Милано лекарите установиха, че едногодишно момченце, прието в болница, е имало тегло на 3-месечно кърмаче заради приложената върху него веганска диета. Детето беше отнето от родителите.

Източник: dnes.dir.bg