СЗО обяви заразата за глобална заплаха, докато конспиративните теории относно епидемията, тръгнала от китайския град Ухан, се разпространяват със скоростта, с която се множат болните

В изминалия месец от края на декември, когато Китай уведомява Световната здравна организация (СЗО) за първите случаи на новия коронавирус 2019-nCoV, заразата вече е взела 259 жертви (почти всички само в провинция Хубей) и е разболяла близо 12 хил. души, като е обхванала цялата територия на Китай. Освен това се е разпространила в 22 други държави с над 100 болни, като е достигнала Северна Америка, Европа и Близкия изток. 

Виж още: Колко е опасен новият коронавирус от Китай?

Със същата стремителна скорост в социалните мрежи обаче се разпространяват дезинформации относно броя на починалите, произхода на заразата и потенциалните лечения.

Британският в. "Индипендънт" се опитва да разграничи истината и фалшивите новини във всекидневното медийно отразяване на епидемичния взрив от новия коронавирус, който за месец се разпространи отвъд границите на китайския град Ухан и азиатския континент, като изправи света пред потенциалната опасност от пандемия, официално призната вече от СЗО за глобална заплаха. 

Предишните пет извънредни ситуации в световен мащаб бяха свинският грип (2009 г.), детският паралич (2014 г.), зика (2016 г.) и ебола (2014 и 2019 г.), припомня Би Би Си. Към 1 февруари положението с новия коронавирус вече е по-сериозно и спрямо 2003-та, когато тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) върлува осем месеца с 8100 случая и 774 жертви.

Виж още: Какво показва картата на опасните зони по света

На пресконференция в Женева в средата на седмицата генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус определи случващото се като "безпрецедентна зараза" и приветства "изключителните мерки", които са предприели китайските власти в опита си да ограничат разрастването й, налагайки карантина на цели градове с десетки милиона население.

Дали коронавирусът е тръгнал от китайци, яли супа от прилепи? Има ли вече ваксина? Свързан ли е Бил Гейтс с епидемията? Доколко са верни слуховете, че заразата е тръгнала от лаборатория, работеща по биологични оръжия? Може ли да се излекувате с... белина? Ето отговорите на "Индипендънт" съгласно известните досега факти:

1. Точният произход на вируса не е известен, макар че за "кота нула" се смята пазар за риба и морски дарове в Ухан. Смята се, че първите болни са прихванали заразата от животни, като се спекулира, че конкретна вина носят любителите на месо от прилепи.

Според вирусологичния институт на Ухан генетично новият коронавирус е на 96% сходен с коронавируса при прилепите, които бяха източник и на епидемията от тежък остър респираторен синдром (ТОРС). През последните седмици в интернет циркулират кадри с китайци, ядящи прилепи. Авторката на един подобен клип, в който се твърди, че месото наподобява пилешко, обаче поднесе извинения и обясни, че видеото е заснето в Палау, а не в Китай, и то още през 2017 г., като целта й е била да покаже живота на местните хора.

Би Би Си са категорични, че прилепите не са често консумирана храна в Китай - и точният източник на коронавируса продължава да се издирва.

2. Постинги във "Фейсбук" и "Туитър" спекулират, че епидемията от новия коронавирус е свързана с изтекъл патентен срок, като са налице и твърдения, че вече съществува и ваксина. Републикански кандидат за US Сената от щата Масачузетс наскоро сподели постинг, в който се заявяваше, че патентът за коронавируса е притежание на института Пърбрайт - научно-изследователски център в Съри, Англия.

Проблемът с тази хипотеза обаче е наличието на много видове коронавируси, като заразни за хората са седем от тях. Коронавирусът от Ухан е нов щам и към момента за него още не е разработена ваксина.

Патентът от Пърбрайт е за по-различен коронавирус, който причинява инфекциозен бронхит по домашните
птици; засега институтът не работи с щамове, засягащи хората.

3. Има ли Бил Гейтс нещо общо с епидемията?

Покрай конспиративните теории за института Пърбрайт някои се опитаха да свържат с епидемията фондацията, основана от Бил Гейтс и съпругата му Мелинда - заради милионите долари, които са отпуснали за научно-изследователската група.

Пред "Бъзфийд нюз" говорителка на института пояснява, че те работят само с вируса на инфекциозния бронхит (IBV), като са направени четири промени в гена, отговорен за възпроизвеждането на генетичния материал от вируса. Като резултат това е отслабило вируса, той вече не е в състояние да разболява и има потенциал да се използва като ваксина, която все още обаче не е разработена. Патентната работа е завършена през 2015 г. и не е била финансирана от фондация "Бил и Мелинда Гейтс".

4. Възможно ли е коронавирусът да е резултат от "програма за биологично оръжие"?

Друга неоснователна хипотеза, която циркулира из социалните мрежи, е предположението, че вирусът е свързан с "тайна програма за биологично оръжие" в Ухан - или че е пренесен контрабандно от канадска лаборатория.

И за двете твърдения няма доказателства. Въпросната канадска лаборатория е Националната микробиологична лаборатория в Уинипег, която през 2013 г. разследва новопоявили се заразявания с коронавируси, по-специално близкоизточния респираторен синдром (MERS).

Колкото до предполагаемата програма, някои свързват Националната лаборатория по биосигурност в Ухан, която проучва "най-опасните патогени в света" в строго охранявани условия, с китайски разработки за водене на биологична война, чието наличие официален Китай отрича. Връзката между лабораторията и епидемичния взрив от новия коронавирус също не е доказана.

5. Може ли организмът да се изчисти от вируса, ако човек пие "опасна белина"?

Едно от най-странните твърдения, свързани с появата на новия коронавирус, идва от американската
крайнодясна конспиративна теория QAnon, поддържана от привърженици на US президента Доналд Тръмп.

Някои от тях са предположили, че пиенето на т.нар. "чудодейна минерална добавка" (Miracle Mineral Solution - MMS), или хлорен диоксид, който се използва като белина, отблъсква коронавируса, съобщи тези дни The Daily Beast.

Още миналата година американската Агенция по храните и лекарствата (FDA) предупреди хората да не пият MMS с надеждата да се излекуват от аутизъм, рак или ХИВ/СПИН, тъй като това е "опасна белина", която може да причини "сериозни и животозастрашаващи странични ефекти". Тези продукти не са одобрени от агенцията и приемането на Чудодейната минерална добавка и сходни продукти вътрешно е все едно да пиете белина, категорични са експертите от агенцията.

Източник: в. "Индипендънт", Би Би Си