САЩ се нуждаят от близо 2 млрд. долара за борба с разпространението му

Вирусът Зика е "по-страшен", отколкото смятахме, и влиянието му в САЩ може да е по-голямо от очакваното, признаха здравните власти зад Океана.

Все повече малформации при новородени се свързват с вируса, обясни д-р Ан Шучат от американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Освен това комарите преносители на вируса могат да прелетят до повече US щати, отколкото се смяташе досега, допълни тя на брифинг в Белия дом в началото на седмицата.

Виж още: Зика - всичко за страшния нов вирус

Настоящата епидемия от Зика започна преди близо година в Бразилия, припомня Би Би Си. Оттогава насам вирусът се смята за причинител на стотици малформации у новородени, а разпространението му обхвана предимно

американския континент и тихоокеанските острови

Близо 40 вече са държавите, където се наблюдава пренос на вируса. В континенталната част на САЩ са регистрирани 346 случая, като всички са възникнали след пътуване.

По-рано тази година президентът Барак Обама поиска от Конгреса да отпусне спешно 1,9 млрд. долара за борба с вируса. Засега страната ползва над 500 млн. долара, останали от фонда за справяне с вируса ебола.

Виж още: Светът се готви за партизанска война с комарите

Освен за битката с комарите, средствата са необходими за научни изследвания, които да доведат до адекватно лечение и разработване на ваксина.

Клиничните изпитвания на ваксина се очаква да започнат през септември и да разширят обхвата си в началото на 2017 г.
В най-добрия случай тя

ще е готова за масова употреба от 2018 г.

Междувременно бяха оповестени резултатите от две проучвания. Според едното вирусът се установява в развиващите се мозъчни клетки и води до тяхната смърт, а според другото - причинява редки неврологични увреждания, които напомнят симптомите на множествена склероза.

Всяка седмица, всеки месец носи нови изненади, признава д-р Тони Фаучи, ръководител на американския Национален институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID).

Ако обхване нови територии, заразата може да засегне между 25 и 80% от населението, прогнозират санитарните власти в САЩ. Световната здравна организация (СЗО) очаква в Южна и Северна Америка незасегнати да останат само Чили и Канада, тъй като се намират в климатични пояси, където комарът преносител не се размножава.

По-ранни проучвания вече показаха, че бебетата могат да бъдат повлияни във всеки стадий от бременността, а

инфекция броени седмици преди раждането може да доведе до спонтанен аборт.

Шучат обаче предупреждава, че не се знае колко от бременните жени, които ще бъдат заразени, ще родят бебета с малформации - защото е възможно някои от тях да не се проявят с години. Ще са нужни и допълнителни научни изследвания.

Конгресът обаче е категоричен, че преди да бъдат отпуснати нови средства, ще трябва да се изразходват съществуващите фондове за борба с други заболявания.

Клетки на вируса Зика под електронен микроскоп. Снимка: Синтия Голдсмит / CDC

Източник: Би Би Си, Ен Би Си