Разпространяват го комари, най-опасен е за бременните жени и неродените им бебета - дотолкова, че властите в някои държави препоръчаха на жителките си да се въздържат от зачеване през следващите две години, информира Си Ен Ен

Зика е относително нов вирус, който се пренася чрез комарите и предизвиква тревога в световен мащаб заради връзката си с неврологични малформации у новородените и стремителното си разпространение в световен мащаб.

Преносителят му Aedes aegypti е причинител и на жълтата треска. Към края на януари случаи има в поне 24 държави, предимно на американския континент, а вече и в континентална Европа - Дания.

Виж още: Кои са 10-те най-смъртоносни зарази

Бременните да не пътуват в засегнатите региони, предупредиха вече от американския център за контрол и предотвратяване на заболяванията. Оттам обясняват, че най-честите симптоми са треска, болки в ставите, обрив и конюнктивит (зачервени очи). Оплакванията траят до седмица, а по-тежките случаи, които изискват хоспитализация, са рядкост. 

В някои държави здравните власти дори посъветваха жените да не забременяват за известен период от време, който на места достига две години.

Налице е пандемия, алармират медици, а Си Ен Ен изброява пет важни въпроса, чиито отговори трябва да знаем:

1. Какво е Зика и защо положението е толкова сериозно?

Вирусът Зика е флавивирус и принадлежи към същото семейство, от което са жълтата треска, западнонилският вирус, чикунгуня и денга - Flaviviridae. Лечение и ваксина за него обаче все още не са открити. 

Виж още: Вирусът чикунгуня ни дебне на екзотични почивки

Световното внимание е приковано към него заради тревожната връзка между вируса и микроцефалията - неврологично състояние, като резултат от което бебетата се раждат с по-малки глави от нормалното. Това причинява сериозни проблеми в развитието им и понякога води до смърт.

От ноември насам в Бразилия има 4180 случая на бебета с микроцефалия, родени от жени, които са били заразени със зика по време на бременността. За сравнение - през цялата 2014 г. е имало само 146. Досега са починали 51 бебета.

В други латиноамерикански страни също отчитат подобни случаи, а в САЩ, на Хаваите, е родено бебе с микроцефалия, след като майка му се е върнала от Бразилия. Две бременни жени в щата Илинойс, пътували до Латинска Америка, са поставени под наблюдение.

От американския Центъра за контрол на заболяванията призоваха акушер-гинеколозите да направят нови изследвания и прегледи с ултразвук на всички бременни жени, пътували до някоя от 24-те засегнати държави.

Виж още: Зараза? Епидемия? Това вече сме го гледали на кино

В някои страни със Зика се свързва и сравнително по-ограничено по мащаби разпространение на синдрома Гилен-Бар - рядко автоимунно заболяване, което може да доведе до животозастрашаваща парализа.

2. Как се разпространява Зика?

Вирусът се предава, когато комар от вида Aedes, причиняващ и жълта треска, ухапе човек с активна инфекция, а после разпространи вируса, като хапе и други хора, които са носители, докато имат симптомите. 

При повечето заразени инфекцията се проявява относително леко, с треска, главоболие, обрив и зачервени очи. Всъщност 80% от инфектираните така и не узнават какво са преболедували. Оттам идва и загрижеността за бременните жени, тъй като вече има доказателства, че вирусът преминава през амниотичната течност и достига растящото в утробата бебе.

Сега сме наясно, че плодът може да се зарази - което не е нещо ново за инфекциозните болести, но е новост за този вирус, обяснява д-р Лайл Питърсън, директор на отдела по векторно-пренасяни болести към Центъра за контрол на заболяванията в САЩ.

Ситуацията се определя като доста необичайна, тъй като не е известно това да е характерно за другите флавивируси.

Виж още: 80% от заразените с нилска треска не показват симптоми

Американските здравни власти добавят, че вече са документирани случаи, при които вирусът се предава при раждане, кръвопреливане, сексуален контакт и излагане в лабораторни условия. Установено е, че може да се съдържа и в майчиното млако, но засега не е потвърдено дали се предава на бебето при кърмене.

Досега са документирани само два случая, свързващи Зика със секса. По време на епидемия във Френска Полинезия през 2013 г., когато семенна течност и урина от 44-годишен таитянец дават положителна проба за зика, без вирусът да е наличен в кръвната проба. Пет години по-рано, през 2008 г. микробиологът от Колорадо Брайън Фой се заразява след пътуване до Сенегал, а жена му - няколко дни по-късно, макар че не е напускала щата и не е имала контакт с комари, пренасящи вируса.

3. Кои са държавите, където върлува зика днес?

Барбадос, Боливия, Бразилия, американските Вирджински острови, Венецуела, Гваделупа, Гватемала, Гвиана, Доминиканската република, Еквадор, Кабо Верде, Колумбия, Мартиника, Мексико, Панама, Пуерто Рико, Салвадор, Свети Мартин, Суринам, Самоа, Френска Гвиана, Хаити, Хондурас.

Зика се среща и в САЩ, но само при хора, пътували до заразени райони. Остава обаче загрижеността, че тези внесени отвън случаи могат да доведат до разпространение на вируса върху американска територия.

Виж още: Пет природни лека срещу ухапвания от комари

Ако комарите в САЩ станат преносители, компютърен модел, създаден от учени в Торонто, сочи, че над 63% от US населението живее в зони, където вирусът на Зика може да се разпространи през сезоните с топли месеци. Малко над 7% от американците пък населяват региони, където студът може да не ликвидира комарите през зимата и заплахата става целогодишна.

4. Как можем да се предпазим от зика?

До разработването на ваксина против зика могат да минат 10 години, предупредиха британски учени. При липсата и на адекватно лечение единствената защита си остава превенцията - да не се пътува до региони с активно заразяване

А ако все пак ви се налага - спазвайте всички мерки за защита от комари: качествен репелент, нанесен върху слънцезащитната козметика, дълги панталони и ризи с достатъчно дълги ръкави, които да предотвратя ухапване, спане в помещения с климатик и мрежи на прозорците.

Виж още: Кого предпочитат да хапят комарите?

Ако сте вирусоносител, можете да предотвратите разпространението на заразата, като се пазите да не ви ухапе комар през първата седмица от заразяването, обясняват от американския Център по контрол на заболяванията. Основен преносител на Зика е женският комар, който хапе агресивно през светлата част на деня и предпочита да го прави в закрити помещения, отколкото на открито. 

Мрежите против комари на вратите и прозорците са особено важни, за да се предотврати нахлуването му в домове и хотелски стаи.

5. Какво се прави за ограничаването на зика?

Учените се трудят трескаво в лаборатории по цял свят, но докато усилията им да разработят ваксина дадат плодове, всичко е в ръцете на здравните власти, които водят борбата с традиционните методи за контрол на комарите - като пръскане с пестициди и източване на застоялите води, където се размножават опасните насекоми, вкл. в саксии и кофи на открито.

Контролът на местно ниво обаче е ефективен само донякъде, тъй като няма как да се открият всички възможни зони, където се размножават комари. Aedes aegypti трудно може да бъде изтребен, защото е еволюирал дотам, че предпочита да живее край хората и може да продължава рода си дори във вазите с цветя, обяснява микробиологът Брайън Фой.

Виж още: Откриха тигрови комари в Бургас

Друга превантивна мярка е OX513A - генетично модифициран мъжки Aedes aegypti, наричан още "комарът мутант" или "Робо-Франкенщайн". Създаден от британската компания "Окситек", OX513A е разработен, за да спре разпространението на Зика, като предава ген, от който потомството му измира.

Тъй като женските се оплождат само веднъж, на теория това може да забави нарастването на популацията. Всеки OX513A е носител на флуоресцентен маркер, така че да бъде проследен от учените.

Жителите на Кий Уест, щата Флорида, дават на генетично-модифицирания мъжки различни имена на чудовища, докато протестират против пробното пускане на екземпляри през 2012 г. като начин за предотвратяване на епидемия от денга в Южна Флорида. По законността на експеримента трябва да се произнесат органите по безопасност на храните и лекарствата.

Изпитанията на терен в Бразилия през 2011 г. са показали огромен успех, според "Окситек" - елиминиране на до 99% от целевата популация. През 2014 г. в района на Педра Бланка, също в Бразилия, е постигнал 92% успех, твърдят от компанията. "Комарът мутант" е тестван още на Каймановите острови, в Малайзия и Панама.

Миналата година "Окситек" оповести плановете си за изграждане на "ферма" за комари в Бразилия, която ще е в състояние да защитава 300 хил. местни жители.

Виж още: Шест алтернативни начина да отблъснете комарите

Източник: Си Ен Ен