Тигрови комари, преносители на опасни болести като денга и западнонилски енцефалит, са открити в Бургас, съобщиха от регионалната здравна инспекция в града

Граждани са донесли за изследване комарите на 31 юли. На този етап са засечени и изследвани две огнища - в жилищна кооперация и нотариална кантора. Именно при изследването на огнищата е установен и потвърден видът на насекомите.

Специалистите са установили, че в жилищната кооперация ларвите на тигровия комар се развивали в застояла вода в канална шахта от гаражна клетка. Извършени са необходимите профилактични действия за улавяне на комарите.

От Регионалната здравна инспекция са уведомили кмета и областния управител за находките. Свикани са епизоотичните комисии във всички общини в областта, пред които е изнесена информация за биологичните и екологичните особености на вида. Необходима е незабавна профилактика за борба с този вид.

Смъртоносното насекомо е черно, но с белезникави седефени ивици по главата и краката. Само с едно ухапване може да ни зарази с 22 непознати у нас болести. Най-често причинява заболяванията денга, чикунгуня и западнонилски енцефалит.

Тигровият комар (Aedes albopictus) е инвазивен вид комар, тропичен и субтропичен вид, който е характерен за южните ширини - главно в тропиците на Югоизточна Азия, острови в Тихия и Индийски океан, Китай, Япония и др.

Този вид е с подчертана екологична пластичност, като има способността за бързо и трайно установяване в новозаселената площ с последващо разширяване на засегнатите терени.

Той е хралупен вид и се среща във всякакви съдове за съхранение на вода, чинийки на саксии, консервни кутии, автомобилни гуми, отводнителни канали.

Цикълът на развитие му е по-различен от другите комари, яйцата се отлагат поединично над повърхността на водата, устойчиви са на засушаване и студ и се нуждаят само от 0,6 см воден слой, за да се развият. Храни се денонощно, като агресивно напада хора, бозайници, птици, земноводни и влечуги.

Глобалното затопляне, увеличеният пътнически трафик и търговският обмен са причина за бързото разпространение, както и пренасянето му чрез транспортни средства: самолети, кораби, автобуси.

Горещи точки за внос и разпространение са: пристанища, летища, митнически складове, градински центрове, складове с употребявани автомобилни гуми.