Според главата на Римокатолическата църква му остават още 2-3 години живот

Папа Франциск може до няколко години да се откаже от престола заради влошено здравословно състояние. Той е обявил това на пресконференция на борда на самолета, с който е пътувал обратно към Рим след визитата си в Южна Корея, предаде АФП.

77-годишният папа е обявил, че здравословни проблеми може да попречат на пълноценното изпълняване на задълженията му като глава на Римокатолическата църква и затова може последва примера на предшественика си Бенедикт XVI, който бе първият папа, който от над 700 години насам, се отказва доброволно от престола.

Франциск седна на папския престол на 13 март 2013 г., като по този начин стана първият глава на Римокатолическата църква от Латинска Америка.

Виж още: Папа Франциск: Интернет е дар Божи

Папата заяви, че му остават "две-три години живот", преди да "отиде в дома Господен", но не изключва и вероятността да се откаже от папския престол още преди смъртта си.

В отговор на въпрос за своята "световна популярност", Франциск отговорил, че възприема всичко това като "щедрост на божия народ" и се опитва да помни всички свой грехове и съгрешения, за да не се възгордее.

Виж още: Папата става икона на масовата култура