Жертва на нелечимото заболяване, пренасяно от комари, стана и актрисата Линдзи Лоън

Чикунгуня е едно от заболяванията, разработвани от САЩ като потенциално биологично оръжие, казва "Уикипедия" за вируса, който тръшна Линдзи Лоън и вероятно ще й създава проблеми през следващите месеци - сякаш досегашните не й бяха достатъчно.

Актрисата пипнала рядкото и нелечимо заболяване по време на коледната си почивка на Бора Бора. Тя била приета с треска и силни болки в ставите в лондонската болница "Крал Едуард VII", а след свалянето на температурата е изписана и насочена към консултация със специалист.

Според TMZ 28-годишната кинозвезда отлетяла за френския полинезийски остров,

за да снима реклама на автомобилни застраховки,

но решила да поостане. В навечерието на Нова година тя обаче съобщава в социалните мрежи, че е прихванала вируса, пренасян от комари.

Виж още: Кого предпочитат да хапят комарите

Отказвам да позволя на един вирус да ми развали идеалната ваканция, пише Линдзи в "Инстаграм".

Според информацията в "Уикипедия" думата "чикунгуня" идва от суахили и означава "това, което изкривява". На езика макондо, разпространен в Южна Танзания и Северен Мозамбик, буквално се превежда като

"връзваща", "чупеща костите" или "превиваща"

Всички тези определения са свързани със симптомите, подобни на артрит, които предизвикват изкривяване на крайници и пръсти. Болките в ставите, буквално адски, обездвижват и приковават на легло пациентите за период от няколко седмици до няколко месеца.

Болестта е описана за първи път през 50-те в Африка, но е разпространена и в Азия. Случаи на заразени туристи и огнища в регионите са регистрирани и преди.

Диагнозата може да се сбърка с друга подобна вирусна инфекция - денга

Причина за заразяването става ухапване от азиатски тигров комар Aedes albopictus или от преносителя на жълтата треска Aedes aegypti, които нападат през светлата част на денонощието. 

Лечение няма, а терапията се изразява в облекчаване на симптомите.

Единствената епидемия в Европа е регистрирана в Североизточна Италия през 2007 г., припомня Световната здравна организация (СЗО), която поставя чикунгуня сред пренебрегваните тропически болести. Предполага се, че тигровите комари са дошли дотук с корабен товар от автомобилни гуми.

Съветът към туристите,

които посещават рисковите региони, е да ползват репеленти, да носят дрехи с дълъг ръкав и дълги панталони, а стаите им да разполагат с мрежи против комари.

Виж още: Откриха тигрови комари в Бургас