Собственикът на "Нове холдинг" е зад граница и коментира в телефонно интервю пред Би Ти Ви, че "при сегашните условия се опасява да се върне в страната". Междувременно от МВР разпространиха снимки от резиденцията му

Срещу Васил Божков са повдигнати седем обвинения, а той е обявен за издирване, съобщи в средата на седмицата главният прокурор Иван Гешев по повод обиските в 13 офиса и две жилища на собственика на "Нове холдинг".

Пред Би Ти Ви бизнесменът, смятан за най-богатия българин, потвърди, че е в чужбина, и заяви, че "при сегашните условия се опасява да се върне в страната". Той е с европейска заповед за арест и обвинения като ръководител на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство и престъпление по служба. 

Мислех да се върна, когато ме повикат, но след вчерашните изявления на главния прокурор се страхувам да се върна, каза Божков по телефона в предаването "Тази сутрин", като разкри, че все още е на Балканите - но не в Сърбия, където се укрива бившият собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев.

Той напомни, че е акционер в "Национална лотария", а ако компанията дължи пари, отговорен е мениджмънтът. По думите му главният прокурор бърка търговското право с наказателното. Аз съм си платил всички данъци, защо не са обвинени други акционери, попита Божков.

Междувременно от МВР разпространиха кадри от обиска в резиденцията му с уточнението, че оттам са иззети множество картини, които имат белези на движими културни ценности, а от негово казино - и голяма сума пари.

Четирима с повдигнати обвинения са извън страната, а петият обвиняем е длъжностно лице от комисията, съобщиха на брифинг в четвъртък говорителката на главния прокурор Сийка Милева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов, наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов и Георги Начев, директор на Агенцията за държавен финансов надзор (АДФН). Именно нейните проверки установиха, че е налице нарушение на закона и неупражняване на ефективен контрол от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева.

Според тезата на обвинението организираната престъпна група е действала у нас от 2014 г. и е създадена с користна цел: принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. Има данни, че ръководителят й е предлагал дар под формата на парична сума на служител от комисията по хазарта, за да внесе предложения за отнемане на лицензи на конкурентни дружества, съобщават от МВР. Освен това се проверява дали всички печалби от лотарийните игри са реални и дали сумите са изплащани в действителност.

"Искаме този криминален преход да свърши. Не може плюсовете да са само за едни - за богатите. Ние не преследваме само богати хора, но всеки трябва да си спазва задълженията. Не може да дължиш на държавата общо 559 млн. лева за всички лотарийни игри за една година, което е по 100 лв. към всяка пенсия за една година и да казваш, че си репресиран, както сигурно ще стане", коментира Иван Гешев, докато тази сряда в София течеше специализираната полицейска операция по досъдебното производство, образувано в специализираната прокуратура.

"Време е този криминален преход да свърши. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави и ще го прави по отношение на всички лица, които са нарушили закона. Не може задълженията да са за хората с по-малките възможности, а богатите да не ги спазват. А основното е да си плащаш данъците", допълни той.

Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства, спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема, увери още главният прокурор.

"Ако сте обективни, виждате, че правим разследване на хора с големи финансови възможности. Това се прави качествено - политика на прокуратурата е. Димитър Желязков беше в Турция - сега е подсъдим, Арабаджиеви бяха издирени и в момента са подсъдими. Баневи и Миню Стайков - също. Наблюдаващите прокурори ще изправят пред съда и Божков, ако е виновен. Това е поредният български олигарх, който бяга от България, ако няма какво да крие, нямаше да бяга", категоричен беше Иван Гешев в отговор на журналистически въпроси.

Ден по-късно, запитан има ли основание Васил Божков да се страхува за живота си, главният прокурор коментира:

"Как всички толкова богати хора в тази държава са толкова страхливи? Защо не се страхуват хората, които няма какво да ядат? Защо те не се страхуват, защо не се страхуват тези, които не могат да си получат пенсиите, защо не се страхуват тези хора, които живеят в мизерия в резултат на това, че някои хора не си плащат данъците? Липсват половин милиард лева. Това е достатъчно основание за страх, защото то си е страшно, в интерес на истината, да има да внасяш половин милиард лева."

Говорителката му Сийка Милева поясни пред БНР, че действията на властите тази седмица са продължение на проведената преди 10 дни акция в ДКХ по досъдебно производство, водено в специализираната прокуратура. 

Междувременно депутатите от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) внесоха искане до председателя на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров да бъде извършена проверка на имуществото и на приходите на съставите и ръководствата на комисията по хазарта за последните пет години.

Пред БНР лидерът на НФСБ Валери Симеонов изрази убеждението си, че умишлено е липсвал контрол, който комисията е трябвало да упражнява.

"Ние сме убедени, че това не е било безкористно. Нито е било случайно, нито е било резултат на престъпно бездействие. Според нас това е абсолютно умишлено съдействие на престъпна схема", каза депутатът и поясни:

"Съвсем логично следствие е да поискаме проверка на имуществото на всеки един от членовете на тази комисия. Аз съм сигурен, че ще се установят имоти или авоари, които не отговарят на заплатите в тази комисия. Няма как толкова години да обслужват престъпна схема и да не са се облагодетелствали."

Акциите на правоохранителните органи съвпаднаха с приемането на първо четене на внесените от Симеонов промени в Закона за хазарта, които налагат държавен монопол върху лотарийните игри.

Текстовете предвиждат лотарийни игри - с изключение на томбола, бинго и техните разновидности, - да могат да се организират само от Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на съответния лиценз. Налага се и забрана за продажбите на талони и билети с хазартна цел на по-малко от 300 м разстояние от училищата

От 186 гласували народни представители 116 бяха "за", против се обявиха двама, а 68 се въздържаха.

Показната акция и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес, се казва в официална позиция, разпратена от "Нове холдинг". Според тях държавният апарат работи срещу собствените си закони, в опит да унищожи частен бизнес и футболен клуб "Левски".

От холдинга определят държавата като "бухалка", а извършваните действия - като "репресия".

Източник: БНР, Би Ти Ви, Прокуратура на Република България