Малък Сечко идва с по-високи от обичайните температури, дъжд и сняг се очакват, но около и под нормата

Февруари започва с температури, по-високи от обичайните, съобщават за агенция "Фокус" от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Нарастването на продължителността на деня през втория месец от годината води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляване на мрачните дни. Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите - малко.

Характерна за месеца е голямата динамика на атмосферата, което става причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване. При такива обстановки дори се е случвало да замръзне Черно море. При други случаи при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния - предвестници на пролетта.

Тази година се очаква средната месечна температура през февруари да е около и над нормата, която в Северна България и високите полета е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 2 и 5 градуса, а в планините от -8 до -3 градуса.

Най-ниските температури през месеца ще са от -10 до -5 градуса, а най-високите - между 17 и 22 градуса.

Месечната сума на валежите пък се очаква да бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 мм, в планините - между 40 и 70 мм, а за Рило-Родопския масив и Странджа от 60 до 100 мм.

През първата десетдневка температурите ще бъдат по-високи от обичайните, въпреки че през последните дни от периода значително ще се понижат. Вероятността за валежи на повече места има през втората половина от периода, като в края на десетдневката в Северна България и по високите полета дъждът ще премине в сняг.

През втората десетдневка динамиката на атмосферните процеси ще бъде повишена. Температурите ще се понижат още и ще бъдат близки до обичайните. Ще има чести валежи: в Северна България предимно сняг, а в Южна България и по Черноморието - дъжд.

И през последната десетдневка времето ще се задържи динамично и променливо, с температури, близки до обичайните. Вероятност за валежи има около 22-ри, 25-и и в края на месеца.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,42 ч. и залязва в 17,38 ч., а продължителността на деня е девет часа и 55 минути. В края на месеца Слънцето вече изгрява в 7,04 ч. и залязва в 18,14 ч., а продължителността на деня нараства до 11 часа и девет минути.

Фазите на Луната през месеца са:
2 февруари - първа четвърт,
9 февруари - пълнолуние,
16 февруари - последна четвърт, 
23 февруари - новолуние.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"