Откъде би могла да тръгне следващата заплаха за човечеството?

Южна Америка е гнездо на потенциални вируси, откъдето може да дойде следващата голяма заплаха за здравето на човечеството, показват "картите на опасността", съставени от базирания в Ню Йорк EcoHealth Alliance. 

За целта те анализирали бозайниците, вирусите, които те разнасят и как влизат в контакт с хората. Изводът им е, че прилепите носят повече потенциални заплахи от всеки друг бозайник.

Виж още: Зараза? Епидемия? Това вече сме го гледали на кино

Сега учените се надяват тези знания да им помогнат за предотвратяване на следващия СПИН, Ебола или грип. Някои от най-притеснителните зарази вече са осъществили прехода от животински към човешки гостоприемник - най-голямата епидемия от Ебола започна от прилепи, а ХИВ вируса е дошъл от шимпанзета.

Предизвикателството пред изследователите сега е да предскажат откъде може да се появи нова зараза. На анализа им били подложени всички 586 вируса, които могат да инфектират 754 вида бозайници, дори 1888 зоонози, потенциално опасни както за хората, така и за други животински видове.

Проучването е публикувано в научния журнал "Нейчър" и прогнозира 17 зоонозни инфекции във всеки вид прилеп и 10 във всеки вид примати и гризачи. Така е съставена световната карта на опасните зони.

Виж още: 11 въпроса и отговора за епидемията от ебола

Заплахата от летящите бозайници е глобална, но е съсредоточена в Южна Америка. Д-р Кевин Оливал от екипа учени обяснява пред Би Би Си: "Посланието ни е, че тези заболявания се появяват заради човешката намеса върху околната среда, а съветът ни е да се сведе до минимум контакта ни с дивата природа, вкл. ловът и унищожаването на обиталища."

Джеймс Лойд-Смит от университета на Калифорния в Лос Анджелис допълва: "Въпреки че повечето пандемии са зоонози, повечето зоонози не причиняват пандемии. Прогнозите се правят, за да се даде приоритет на едни изследвания и наблюдения пред други."

Следващият проект на учените е да изследват влиянието на пернатите - източник на зоонози като птичия грип.

Виж още: Кои са 10-те най-смъртоносни зарази

Източник: Би Би Си